Friday, 09 May 2014 12:43

9 май - честит празник

Written by 
Rate this item
(4 votes)

Днес е Денят на Европа – датата, на която се чества създаването на Обединена Европа и нейният най-ярък израз досега – Европейския съюз.

Денят на Европа се отбелязва всяка година на 9-ти май. Датата е обявена като официален празник през 1985 година в град Милано, Италия, когато по време на среща на високо равнище на ръководителите на страните от Европейския съюз е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа". От този момент до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа, както и споделянето на европейските ценности.

На 9 май, Старият континент Европа чества Денят на Европа, в който точно преди 62 години е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. Точно на 9-ти май 1950 г. в Париж френският министър на външните работи Робер Шуман предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ на всяка една държава.

У нас празникът се отбелязва от 2005 г.

Честит празник, европейци! Екипът на ZaBulgarite.com  ви пожелава да се чувствате по-близко до европейската идея и да вярвате повече в светлото бъдеще на интеграционния проект. Все пак, нека не забравяме - "Европа е наша"!

Read 4346 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material