Friday, 13 September 2013 10:53

Днес е Петък 13 - "черен петък"- страхувате ли се?

Written by 
Rate this item
(2 votes)

Интересни факти, митология, суеверия и защо има Петък 13

Петък 13-и, наричан още "черен петък", от много години насам продължава да предизвиква у много хора страх и притеснение. Но суеверие ли е този ден и защо го има?

Петък 13 даже има и медицинско име - paraskevi dekatria phobia  -съчетание от думите петък, 13 и страх на гръцки. Тази година за четвърти път е Петък 13-, след този през януари, април и юли.

Суеверието за нещастие носи както загуби за икономиката – много хора не излизат и не пазаруват, като предпочитат да прекарат деня вкъщи, така и печалби – например филмовата поредица "Петък 13-и", която има вече 12 части, като първата се появява в далечната 1980 г.

Въпреки множеството проучвания направени по темата, все още няма ясен отговор защо "петък 13-и" предизвиква страх у хората. От историческа гледна точка, /www.ZaBulgarite.com/ отговорът може би е в това, че в петък, 13 октомври 1307 година френският крал Филип IV и папа Климент V предприемат жестоки наказания срещу тамплиерите, като много от тях са изтезавани и изгорени на клада по обвинения за ерес. /www.ZaBulgarite.com/

Въпреки многото хипотези, все още не се знае и защо изобщо числото 13 предизвиква такова специално отношение. Хипотезите са безброй и много от тях са базирани на древната митология -  боговете на Олимп са 12, апостолите на Иисус са 12 - /www.ZaBulgarite.com/ надхвърляйки 12 с 1, числото става нестабилно, тъй като "преминава отвъд границите на целостта". В древен Рим, например магьосниците се събирали на групи от 12, като вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

Интересни факти

Повече от 80 процента от небостъргачите по света нямат 13-и етаж; много летища пропускат 13-ата писта, има и  хотели които /www.ZaBulgarite.com/ нямат 13-и етаж или 13-а стая.

Във Формула 1 няма болид с номер 13. /www.ZaBulgarite.com/

Улиците във Флоренция нямат номер 13 – вместо това имат 12 и половина или 12А.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 чиято цел е кацане на Луната. /www.ZaBulgarite.com/ Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът на совалката оцелява по чудо и се завръща на Земята.

Имената на някои от най-популярните серийни убийци на нашите времена съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

На 13-и февруари 2009 г. в САЩ обявяват /www.ZaBulgarite.com/ фалит поредните четири банки, с което общият брой на обявилите банкрут от началото на годината финансови институции отвъд океана достига 13.

Много хора отказват да наспускат жилището си и много ресторанти и заведения остават популярни.

На този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 /www.ZaBulgarite.com/ милиона долара, тъй като много хора не ходят на работа.

Реалността

Психолози са установили, че хората, които се смятат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет и нещастието. /www.ZaBulgarite.com/ Именно хората които вярват и свързват числото 13 с лош късмет са тези които се страхуват на този ден.

Много хора разбира се не смятат петък 13 за черен петък и не вярват в суеверията. Много твърдят, че всъщност този ден им носи късмет. /www.ZaBulgarite.com/  

Рецептата за хубав ден е добро настроение и позитивно мислене!

А вие вярвате ли в Петък 13? /www.ZaBulgarite.com/  

Read 1027 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material