Sunday, 14 July 2013 07:02

Днес е националният празник на Франция

Written by 
Rate this item
(3 votes)

Франция отбелязва своя национален празник като почита паметта на загиналите във влаковата катастрофа

Защо националният празник е на 14-ти юли

На 14-ти юли 1789 г. в Париж е превзета Бастилията. Денят на щурма (Le quatorze juillet), е национален празник на Франция и официалното му име е Празник на федерацията (Fête de la Fédération). На английски език празникът се нарича „Ден на Бастилията“ (Bastille Day). Този акт се свързва формално с началото на Великата френска буржоазна революция. 

Първоначално Бастилията е построена, за да охранява потстъпите към Париж. Градът обаче бързо се разраства и сградата се озовава в самия град, след което е превърната в затвор най-вече за политически затворници. Поради тази причина върхът на народното недоволство е именно щурмът на Бастилията, който продължава няколко часа. Към момента на нападението в затвора се пазят само седем затворници. Охраняващият гарнизон е победен и превземането на Бастилията става символ на революцията. 

Някои французи и до ден днешен не одобряват националният празник на страната да бъде в памет на превземането на затвор. Мнозина обаче виждат в това нападение акт на самоопределение, на отхвърляне на хомота на управляващата монархическа класа и на отваряне пътя към републиканско управление. 

Сега на мястото на разрушената Бастилия се намира площад "Бастилия". В центъра му се издига колона, на върха на която се извисява бронзовата статуя на свободата, дело на Огюст Роден. В едната си ръка свободата държи факела на цивилизацията, а в другата - скъсаните вериги на робството. 

14 юли става национален празник на Франция на 31 януари 1879 година. 

На самия 14 юли по традиция се провежда тържествен военен парад, който започва от Етуал и се движи по посока към Лувъра. Лично президентът и върховен главнокомандващ приема парада на Елисейските поля. На площад Конкорд срещу знаменитата Триумфална арка се издигат специални трибуни за зрителите. 

Финалът на тържествата е голямото пиротехническо шоу вечерта, когато покрай Айфеловата кула и на Марсово поле гръмват стотици килограми фойерверки. 

Днес не е празник

В петък на гара край Париж загинаха шест души и десетки бяха ранени при тежка влакова катастрофа. Френският президент обяви днешния празник за ден на национален траур. Така Франция почита паметта на загиналите.  www.ZaBulgarite.com

Read 1265 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material