Monday, 01 July 2013 09:55

Посрещнахте ли изгрева днес?

Written by 
Rate this item
(4 votes)

Днес беше Джулай Морнинг

За някои днешното утро може би е било като всяко друго. Изгревът днес обаче беше по-особен, по-магичен, по-очакван – тази сутрин посрещнахме Джулая. Така наричаме празника „Джулай Морнинг”, кръстен по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971 година "July Morning". А "джулай" на английски език означава месец юли и от там "Юлска Сутрин". Празникът възниква в средата на 80-те години на 20 век и става все по-полярен в България, въпреки че е свързан с хипи движението в Америка.

Джулая е нещо много българско – повечето европейци не са чували за него. Твърди се, че като акт е възникнал под формата на протест срещу комунистическата власт, изразен в песента на Юрая Хийп.

Всяка година на 30-ти юни срещу 1-ви юли големи групи хора се събират по цялото българско Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Смята се, че по този начин не ще се пречистят пред него като символ на новото начало.

Отдавна празникът не се празнува само край морето или само на Камен бряг, където традиционно се събират много хора, за да наблюдават изгрева. От известно време Джулая се е превърнал в нещо много повече от събиране в приятна компания и посрещане на слънцето на плажа. Той се е превърнал в източник на обновление, на душевно спокойствие, във вярващ взор в бъдещето на всеки изтормозен от ежедневието човек.

Ето защо от името на целия екип на ZaBulgarite бих искала отново да ви попитам – беше ли за вас днес утрото по-различно? Ако да, то значи вие сте част от всички нас – бедните в робството и богатите в нищетата. Дори да не се намираме в България на 1 юли, днешното утро пак може да бъде източник на вдъхновение.

Честито ново начало! /www.zabulgarite.com/

Read 1156 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material