Friday, 14 June 2013 11:38

Сирене Моцарела - италианска магия за всеки

Written by 
Rate this item
(7 votes)

Откъде произлиза и каква е технологията, по която се приготвя едно от най-обичаните сирена. Вижте в статията! 

"Моцаре" означава "отрязвам", тъй като отделните /www.ZaBulgarite.com/ порции не се поставят в калъпи, а се отрязват от големи късове прясно сирене, които впоследствие преминават през саламурена баня и така се пакетират. Специалисти твърдят, че това е тайната за голямата трайност на продуктите. С почти бял, порцеланов цвят, гладка перлена повърхност и липса на твърда коричка, моцарелата печели все повече привърженици.

 

Моцарела или историята на оригиналното биволско сирене 

Без съмнение за всяко сирене най-важният момент е технологията на производство. Всеки сорт има свой индивидуален метод на производство, и въпреки това съществуват няколко процеси /www.ZaBulgarite.com/  и фактори, които са общи за всички видове сирена. 

Моцарела е сирене, което се приготвя от биволско мляко и произхожда от областта Кампания, простираща се около Неапол. През Втората световна война нацистите /www.ZaBulgarite.com/ успяват да унищожат огромна част от стадата биволи, в резултат на което в един дълъг период от време сиренето се произвеждало само от краве мляко. 

Днес оригиналната моцарела е доминираща, но големи количества моцарела от краве мляко се произвеждат само в Италия. 

Биволската моцарела е значително по-мека и по-добра на вкус. Прави се на малки, почти овални топки и винаги е много бяла на цвят. 

Самото производство започва със закваска с последващо /www.ZaBulgarite.com/ загряване до температура 80-90°С и постоянно бъркане до получаването на еластична маса, от която се отрязват топки с порцелановобял цвят и еластична вътрешност.

 

Традиционната съставка на автентичните неаполитански пици 

Моцарелата е продукт, съществуването на който е отбелязано в старинни документи под названието "моца" или "проватура". За първи път терминът "моцарела" е използван от Скарпи - един от готвачите на папската свита през далечната 1570 г., в неговата готварска книга. 

Относно консумацията на биволски /www.ZaBulgarite.com/ млечни продукти съществуват сведения, които датират от XII век. Монаси от манастира "Св. Лаврентий" в Капуа предлагали моца с парче хляб на членовете на Събора на духовниците, които ги посещавали всяка година. 

В тяхното стопанство се произвеждали извара и провола. Те се опушвали, за да се удължи срокът им на съхранение и да могат да бъдат пренасяни надалеч. 

По-късно в Средновековието биволското мляко се преработвало в същото помещение, в което се добивало, а през XVII век започнал строежът на биволници - характерни зидани постройки с кръгла форма. 

Под зоркия поглед на /www.ZaBulgarite.com/ майстора млякото се превръщало в сирене, кашкавал, масло, извара и най-вече провола. Тя се консумирала само прясна и се съхранявала трудно. 

В резултат на това тя била достъпна само за отбран кръг от изискани дегустатори. Моцарелата била вторичен продукт, който се получавал при приготвянето на проватурата. Правела се в малки количества, тъй като била сравнително нетраен продукт. 

Втората половина на XVIII век е времето, когато консумацията на моцарела значително разширила своите граници, а построяването на железници и подобряването на пътната мрежа значително спомогнало за този процес. 

До преди няколко десетилетия /www.ZaBulgarite.com/ моцарелата се консервирала в тръстикови или миртови листа, подредени във върбови или кестенови касети. Методи, с помощта на които сиренето се запазвало възможно най-дълго. 

Днес, разбира се, сиренето се предлага в саламура, но в Тера ди Лаворо старата традиция е запазена и клиентът може да си поръча "връзка моцарела", увита в тръстика. 

Моцарела, приготвена от биволско мляко - тя е еластична и стои на /www.ZaBulgarite.com/ нишки, с аромат на сметана и сравнително силен вкус. Когато е съвсем прясна, вътрешността й е гладка. Богата е на калций, протеини, много витамини и минерални соли.

Моцарела, приготвена от краве мляко - този вид сирене е с лек млечно-кисел вкус и узрява сравнително бързо.

Специално за читателите на ZaBulgarite.com вижте и опитайте рецепта за домашно приготвена моцарела.  Струва си да се пробва!

Приятно хапване! /www.ZaBulgarite.com/ 

Read 1480 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material