Monday, 20 May 2013 20:39

Шопската салата – застрашена

Written by 
Rate this item
(12 votes)

Нови изисквания от фронтмена на ЕС Европейската комисия слагат примка около ресторантьорите. А ние се чудим докъде може да стигне прословутата европейска изобретателност!

Какво по-традиционно има за българина от това да си поръча голяма ракия и още по-голяма шопска салата? Еми разбира се – да си овкуси салата по свое усмотрение – с повече или по-малко оцет или пък сол… и най-вече да си сложи на воля олио. В някои по-„модерни” заведения обичащите традиционното могат да си сложат и зехтин вместо олио. Е, чудесно, но с тези времена от съвсем скоро ще бъде свършено.

Според въведените от ЕС правила от 1 януари 2014 година всички заведения за хранене на територията на страните-членки няма да могат да предлагат на клиентите си зехтин или олио в оливерници или бутилки, които могат да се доливат. Олиото или зехтинът ще трябва да бъде поднасяни само в затворени бутилки за еднократна употреба, от етикетите на които е видно къде е произведена мазнината и какви са нейните хранителни качества. След свършване на количеството, празните бутилки ще трябва да бъдат изхвърляни. А основната идея е валидна – съдовете да са за еднократна употреба.

От ЕК обясняват новата си брилянтна идея с това, че се цели подобряване на хигиената в заведенията и още повече – повишаване на осведомеността на клиентите относно произхода и качеството на консумираните от тях продукти. Прилагането на тези правила ще бъде отговорност на националните надзорни органи в страните-членки на ЕС.

Някои ресторантьори вече изразиха недоволството си от промените. Какъв точно ще е резултатът от новите правила, предстои да видим. Остава обаче и един допълнителен винаги валиден въпрос – а какви точно финансови и корпоративни интереси стоят зад това изискване. Да не би вече да има една или две фирми готови да бутилират олио в шишенца за еднократна употреба?

Та, в крайна сметка - ликуй, народе европейски! Вече ще знаем от кое точно кътче на Европа е дошло олиото, с което си овкусяваме салатата. Това е повече от прекрасно! Досега стотици години хората силно са се интересували от този факт и мнозина са живеели в пълно чудене по този, редом с други подобни екзистенциални въпроси.

Голямото питане обаче остава – не ни ли стигат вече европейски „пресилени” правила? Какво още ще дойде от Брюксел след правата краставица, странното етикетиране, щастливите кокошки… ?

Дали шопската салата ще бъде посечена от новите правила – остава да видим! Че горчивият вкус от ЕС все повече остава в гърлото след иначе вкусните първи глътки шампанско от 2007 година насам не е въпрос под въпрос!

Хапвайте смело салата и наздраве!

Read 1951 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

  • Comment Link Нели Thursday, 23 May 2013 21:57 posted by Нели

    Това не е болка за умиране. А и са си прави за хигиената - нали няма да ви е приятно, ако преди това оливерникът е пипан от клиент с хепатит? Може в ресторантите да изискват от клиента колко супени или чаени лъжици от подправката искат преди да му поднесат еди-колко-си грама салата?

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material