Friday, 03 May 2013 11:25

Нова победа на кирилицата

Written by 
Rate this item
(4 votes)
Богинята Европа Богинята Европа

Колко струва новата победа на кирилицата и не трябваше ли това да бъде водеща новина за медиите?

Новата банкнота от 5 евро на кирилица беше пусната в обращение на Велики Четвъртък. Отново Европа е преди нас във воденето на нашите битки. Не е ясно точно в каква степен българите бранят азбуката си, но поне Европа е склонна да защити разнообразието си, като промотира нашата азбука като третата азбука в Европейския съюз. За нас от ZaBulgarite това събитие, макар да не е новина, отбелязва една голяма победа в борбата за отстояване на културното многообразие и в частност на езиковото многообразие в Европа. Нашата азбука - кирилицата - вече официално е на единната европейска валута. За нас това е голямо и важно постижение и заслужава малко по-голям отзвук, а защо не дори и празнична нотка.

Оказва се - новата победа на кирилицата струва само някакви си... 5 евро. И толкова много повече! И така, позволете ни да ви разкажем малко подробности за тази прекрасна новина.

Европейската централна банка пуска в обращение новата версия на банкнотите от 5 евро, които са с нов дизайн и по-голяма защита от фалшифициране благодарение на няколко нови елемента – воден знак и холограма, на която е изобразена героинята от древната митология Европа, а цифрата, указваща номинала променя цвета си. Цветовете и вида на банкнотите обаче остава съвсем близък до банкнотите не съдържащи кирилица. Освен това новите банкноти са покрити със специален лак, а на лицевата си страна имат релефна повърхност, в опит за повишаване на защитата от евентуално фалшифициране. Освен всичките нови защити, релефни линии ще улесняват използването на парите от хора с проблеми със зрението. Всички тези промени са направени с идеята да се защитят парите които не са променяни през последните 11 години. 

За първи път на „парите“ на Европейския Съюз ще бъде изписано на кирилица наименованието на единната валута "евро", както и съкращението на Европейската централна банка – ЕЦБ, въпреки че България все още не е член на Еврозоната.  До този момент банкнотите бяха само на латиница и на гръцки език.  Надписът “евро” вместо “еуро” стана възможен след дипломатическа битка, която за наша радост страната ни спечели още в края на 2007 г. Когато България стане член на еврозоната, ще може да “сече” евромонети, на които ще бъдат изобразени национални символи от родината ни. 

Българската народна банка от своя страна определи въвеждането на новата банкнота като "историческо за налагането на еврото като глобална валута". Близо 200 милиона души по света използват кирилицата, като въвеждането на надписа на кирилица ще донесе радост на всички тези хора. 

След присъединяването на България, беше въпрос на време кирилицата да бъде добавена като една от официалните азбуки на Европейския съюз, като планът беше оповестен едва  в края на 2012 г., а официалната дата за влизане в обръщение на новата банкнота беше обявен за месец май 2013 г. От Европейската Централна Банка пък обявиха, че новата банкнота ще отбележи началото на нова серия от банкноти, кръстени на гръцката богиня “Европа”. Портретътна богинята е във водния знак и холограмата. 

За сега и старите и новите банкноти 5 евро ще бъдат в обращение, като е планирано изтеглянето на старите банкноти от употреба да стане постепенно. Датата, от която старото евро ще престане да бъде платежно средства още не е обявена, но старите пари ще запазят стойността си и ще могат да бъдат обменяни по всяко време от централните банки, уточняват от ЕЦБ. Подобни промени се предвиждат и за останалите копюри от 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € и 500 €, но тяхното печатане и разпространение засега е разсрочено за следващите няколко години, без да има обявен точен график. 

Вече всички ние ще можем да прочетем думата евро на националния си език, като това ще увеличи и влиянието на еврото като глобална валута. 

От ZaBulgarite.com ви предлагаме да се поздравим за тази нова и малка победа на кирилицата и да се надяваме да има още много такива  - важни и значими.  Дано и да има повече победи на България в Европа, а еврото на кирилица да бъде само началото.

 

 

Read 2117 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

  • Comment Link Милена Петрова Saturday, 04 May 2013 00:28 posted by Милена Петрова

    Много хубава новина, дано има още такива за в бъдеще и дано старната ни ускори развитието си!

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material