Tuesday, 30 April 2013 10:57

Кралицата отстъпва, да живее Кралят

Written by 
Rate this item
(5 votes)

От днес в Нидерландия от 123 години насам ще празнуват нов празник.

Холандската кралица Беатрикс абдикира днес в 10:00 часа по Гринуич.

Нов исторически епизод се задава пред Нидерландия. Кралица Беатрикс Вилхелмина Армгард ще даде властта на сина си Вилем-Александър, който ще стане и първият монарх в държавата на лалетата от 123 години насам. Освен това с интронизацията си той ще стане и най-младият монарх в Европа.

Честито!

Официалната церемония по коронясване на новия крал ще се проведе по-късно днес в Амстердам. Вилем-Александър ще положи клетва в присъствието на членовете на двете камари на парламента. Той ще се закълне да пази конституцията и добросъвестно да изпълнява задълженията си.

След това депутатите, на свой ред, ще се закълнат във вярност на новия крал. Единствено 16 депутата, републиканци, заявиха вече, че няма да полагат клетва пред новия си крал.

А междувременно властите в холандската столица очакват не по-малко от 800 хил. туристи през деня, като за сигурността им и за спокойствието на жителите на Амстердам ще се грижат над 12 000 полицаи.

Бъдещият крал Вилем-Александър е женен за аржентинската красавица Максима, която по-късно днес ще стане кралица на Нидерландия. Ние от ZaBulgarite.com на това казваме добро израстване в кариерата.

Иначе от ZaBulgarite.com не можахме да не забележим и друг твърде любопитен факт. Днес в Холандия празнуват Деня на кралицата (Queen’s Day), като този празник е известен с това си има от над 120 години насам и е обявен за национален, съпътстван с много различни събития, масови прояви и чествания. Е, след днес този празник ще бъде вече в историята. От догодина, холандците ще празнуват Деня на… краля (King’s Day). Ами да – нали вече няма да си имат кралица, защо им е да си празнуват ден на нещо, което няма да имат.

Така че успех на бъдещия крал – дано да бъде добър монарх!

Знае ли човек, може пък той да е по-благосклонен да подкрепи влизането на България в Шенген, ако ние все още искаме това да се случи. Искаме ли? Объркахме се вече, но това не е чак толкова важно сега.

На всички сънародници в Нидерландия – весел празничен ден от ZaBulgarite.com!

 

Read 1692 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material