Saturday, 27 April 2013 11:23

Западноевропейци заливат трудовия пазар в България

Written by 
Rate this item
(13 votes)

Странно може би, но съвсем реално! Белгийци, французи, холандци и поданици на Нейно величество могат да залеят трудовия пазар на България – как и защо – вижте в статията!

От известно време активно се заговори, че компанията Coca-Cola ще мести административното си управление в България. Даже вече са започнали и реални действия по реализирането на тази инициатива. Това обаче може да е само началото на една вълна от трансфери на капитал и „мозъци” в нетипична за нас посока – към България, а не обратно!

Връзките на Coca-Cola с България ще се засилват все повече

Вече беше обявено официално намерението на компанията да премести цялото си административно управление за Европа не другаде, а в България. По този начин компания ще доведе до минимум персонала в досегашните си управленски центрове в Белгия, Великобритания, Франция, Монако, Люксембург, Холандия, Норвегия и Швеция, като поетапно те ще затворят врати. Това се прави основно с цел подобряване на административното обслужване на компанията в Европа, но също така и заради добрите условия, които има да предложи България в този момент. Този огромен по мащабите си трансфер, от една страна, ще доведе до откриване на нови работни места в България, но, от друга страна, може да доведе много чужденци до българския трудов пазар.

Ползи и негативи

Ползите от подобна инициатива могат да бъдат много големи както за България, така и за българите и няма да ги обсъждаме. На нас са ни по-интересни потенциалните негативи, които този трансфер на управление може да доведе. Чудим се дали е възможно наистина да дойде време, когато България ще бъде предпочитана дестинация за емигранти от Западна Европа. Звучи добре, но какво ли би се случило тогава с вътрешния ни трудов пазар!?

Заключение като за начало

Ние от ZaBulgarite.com намираме за прекрасна новината и инициативата на компанията Coca-Cola. Даже и честно си признаваме, че се надяваме България да привлича повече чуждестранни инвеститори, с помощта на които не само икономическия микроклимат в страната да се подобри, но също така и условията на живот на обикновените граждани.

Надяваме се само това и подобно на него „упражнения” да не доведат до наплив на белгийци, французи, холандци и други западноевропейци в България, защото така те може да натоварят трудовия ни пазар... Ами да – представете си – седите си чинно на интервю за работа в местния супермаркет в България и един от мениджърите излиза и ви съобщава, че няма как да получите работата на касиерка, защото една „по-квалифицирана” от вас белгийка вече е задоволила всички критерии! Колко странно ви звучи всичко това?

Е, не може да отречем, че има доза шега в това, което ви казваме. Но благодарение на лоялната партньорска политика, която води България, никой няма да ни чуе да се оплакваме, че някой чужденец пречи на българин, като заема работното му място. Нали така? Или поне не все още…!

Едва ли може да се правят значителни анализи по тези въпроси на този етап. Трябва да мине малко време и тогава да се прецени ситуацията. Това не ни пречи обаче малко да си помечтаем и да ви питаме - представяте ли си наплив от чужденци, искащи да работят в България?! Ние не можем все още ясно да си го представим, но си мислим, че е една реална възможност, особено ако много западни компании предпочетат поради една или друга причина България като  домакин на техния бизнес. 

Read 3919 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

11 comments

 • Comment Link Милена Петрова Saturday, 04 May 2013 15:29 posted by Милена Петрова

  И аз това се надявам! Дано се подобри ситуацията и да можем всички ние които живеем зад граница да се приберем у дома!

 • Comment Link IVANKA APOSTOLOVA Wednesday, 01 May 2013 02:53 posted by IVANKA APOSTOLOVA

  radvam se za balgaria!!!dano se promenqt sitoaziite v nascha polza,dano jivne malko ikonomikata,da se podobri jivota na obiknovenite xoriza,,,,USPEX,,,

 • Comment Link IVANKA APOSTOLOVA Wednesday, 01 May 2013 02:52 posted by IVANKA APOSTOLOVA

  radvam se za balgaria!!!dano se promenqt sitoaziite v nascha polza,dano jivne malko ikonomikata,da se podobri jivota na obiknovenite xoriza,,,,USPEX,,,

 • Comment Link milena Sunday, 28 April 2013 13:33 posted by milena

  utopia...gorkite pensioneri trqbva da govorqt pone angliiski kak shte se razbirat s belgiikatab v supermaketa???????????

 • Comment Link maria Sunday, 28 April 2013 11:32 posted by maria

  jalko e 4e balgarite napuskat ot bezraboti4a a vzimame 4ujdenzi

 • Comment Link Милена Петрова Saturday, 27 April 2013 18:50 posted by Милена Петрова

  Хубаво е да се откриват повече работни места и постепенно да се увеличава стандартът на живот...Повече чужденци в България, ще повиши стандарта на живот.

 • Comment Link Демл Saturday, 27 April 2013 17:19 posted by Демл

  Съмнява ме белгийки да дойдат в България за работа като касиерки..За по-високо квалифицирани позиции ще е конкуренцията, която според мен ще има добър ефект.

 • Comment Link Кирил Маринов Saturday, 27 April 2013 17:03 posted by Кирил Маринов

  Ето това е! Доживяхме България да стане център на света, а не Западна Европа! Усмихвайте се, но то от нас зависи! Пък изискванията ще са строги - какво като са француци или англичани - ако не спазвата правилата - аут от нашата татковина! :)

 • Comment Link Стоян Saturday, 27 April 2013 17:02 posted by Стоян

  Ехееее, ето това е! Ще дойде време да слагаме черен печат на чужденците - а са пристъпили закона, а сме ги изхвърлили! :) България форевър!

 • Comment Link Милена Петрова Saturday, 27 April 2013 16:54 posted by Милена Петрова

  Ние сами сме отговорни за нашето бъдеще!

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material