Thursday, 25 April 2013 07:55

Нова битка пред кирилицата - забравената история на Coca-Cola в България

Written by 
Rate this item
(14 votes)

Coca-Cola пак на кирилица? Това не е идея или пожелание, а спомен от миналото.

Знаете ли, че е имало време, когато логото на една от най-известните напитки в света е било изписвано на кирилица?

Една скорошна инициатива в Интернет за връщане на името на Coca-Cola на кирилица ни накара да се разровим и да върнем малко лентата назад.

 

 

Нещо повече, помислихме докъде може да стигне идеята за кирилизация днес. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Историята

Кока-Кола е газирана напитка, която едва ли има нужда от описание или от реклама. Тя е била част от трапезата и ежедневието на почти всеки от нас вече повече от 60 години.

По-малко известен е фактът обаче, че напитката е измислена през далечната вече 1886 г. под формата на гъст сироп и е била подготвяна за патентоване като лекарство срещу умора, замайване и главоболие. Впоследствие тази стратегия отпада и след леки изменения във формулата и добавянето на вода към сиропа кока-колата добива вкуса, който познаваме и днес. Заслугата (и славата) обаче е не на нейния създател Джон Пембертън. Превръщането си във водеща напитка в света Кока-Кола дължи на умелия бизнесмен Аса Григс Кандлър.

Логото

Надписът, с който измислената и наименувана от Пембертън кока-кола става известна по цял свят е създаден от счетоводителя на Пембертън Франк Мейсън Робинсън през 1885 г. По-късно Робинсън взема активно участие и в мащабните рекламни кампании на напитката.

Кока-Кола и коката

Всъщност приликата в имената между напитката и наркотика не е случайна. Първоначално кока-колата съдържа една значителна доза екстракт от кокаинови листа. В последствие количеството е намалено във формулата на Кандлър, докато накрая напълно бива заличено през 1903 г.

България и Кока-Кола

Поразровихме малко старите ленти и се добрахме до историята на Кока-Кола в България. Тя, оказва се, е много интересна и същевременно малко позната. Тук ще ви разкажем само фрагмент от нея, а останалото – четете в други статии на ZaBulgarite.com.

Още в началото на 60-те години от компанията търсят начини да навлязат в обширния пазар на Източна Европа. След няколко години търсене и анализи през 1965 г. се взема решението, че за първи път измежду страните от социалистическия Изток Coca-Cola ще бъде произвеждана в България. Онова, което накланя везните в тази посока е именно възможността името на марката за първи път в историята й да бъде изписано на… кирилица. Така по време на социализма само в България името на марката се изписва на кирилица по бутилките. Надписът отпада, когато през 1992 г. компанията „Хеленик ботълинг” получава правото да бутилира и да дистрибутира напитката на територията на България.

Добре е да се спомене, че политиката на компанията включва особена политика за запазване „чистотата” на продукцията, но и за опазване тайната на рецептата. Компанията произвежда концентрат на напитката, който се доставя до различните бутилиращи заводи по места, където се добавят нужните подсладители и чиста вода. Така вече готовата смес се бутилира и достига до потребителите.

----------------------------------------------------------------------------------

Екипът на ZaBulgarite.com намираме идеята за връщането на кирилицата в логото за интересна и креативна. Чудим се обаче дали не е по-важно кирилицата да бъде отстоявана като равноправна азбука в Европа изобщо, а не само по отношение на търговски марки. Нека да дадем за пример обичаните от нас французи. Обвинявани в краен национализъм те до толкова бранят езика и азбуката си, че често попадат в комични ситуации… но какво от това?!

А кога за последно писахте на кирилица в социалните мрежи?

Или още по-сложно кога за последен път някой чужденец не се е опулил странно, виждайки някой ваш надпис на кирилица, мислейки си, че това е някакъв „странен” език от поредната „бананова република”.

Кирилицата заслужава своето място в Европа и е и наш дълг да го отстояваме!

Read 2077 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

3 comments

  • Comment Link Милена Петрова Thursday, 25 April 2013 23:48 posted by Милена Петрова

    Има много пречки пред писането на кирилица в днешния "виртуален свят", но ако някой наистина иска нещо то той го постига.

  • Comment Link Кирил Thursday, 25 April 2013 16:01 posted by Кирил

    Абсолютно! Кирилицата трябва да се пази и от нас зависи да я съхраняваме. Като пишем на български, не трябва да пишем на латиница!

  • Comment Link Aleksandra Petrova Thursday, 25 April 2013 15:11 posted by Aleksandra Petrova

    Когато бях в Тексас, един мексиканец ме помоли да напиша имената на родителите му на кирилица. Направих го и той много хареса написаното. Каза, че нашата азбука е изключително красива и възнамерява да си татуира написаното за спомен. Не знам дали го е направил, но чутото ме поласка. Още много хора ми казаха, че кирилицата е уникална и невероятно трудна поне за тях. Колко е странно да видиш как чужденците се възхищават на нещо наше, а ние самите рядко се замисляме, че кирилицата ни отличава от много народи по света и ни прави различни и интересни.

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material