Tuesday, 25 March 2014 09:28

Днес е Благовещение – Сложете нови дрехи и не излизайте гладни и без пари!

Written by 
Rate this item
(12 votes)

На днешният празник Ангелът-вестител Гавриил съобщава на Дева Мария, че тя ще роди Божи син, а Православната Църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Благовещение.

Преданието разказва как небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел-вестител Гавриил и й съобщил, че тя ще роди Божи син. “Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.”

Благовещение е голям църковнохристиянски празник, утвърден през VII век, като според Светото писание на този ден, девет месеца преди раждането на Исус Христос, на Богородица се явява архангел Гавраил. Той й съобщава, че ще стане майка на Божия син. Тази блага вест дава и наименованието на празника.

Вярващите православни християни отбелязват Благовещение най – вече като като празник на жената – майка и пазителка на семейното огнище и уют.

Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество Христово, от където се поставя и началото на човешкото спасение. Празникът е наричан още като “половин Великден”.

Обичаят повелява де се обличат нови дрехи, а на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник. Приготвя се супа от прясна коприва, а в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят питки с мед, които раздават на съседи и роднини. Важно е да се знае, че на този празник е позволено да се яде риба, макар да се пада през пости.

Денят 25 март се смята за благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните, жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.

Благовещение също се смята за истинския ден на жената, тя трябва да се чувства истински щастлива от това, че Дева Мария е избранницата, която да дари  свещен живот.

На Благовещение също има и именници - празнуват хората с имена: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Бонка, Бончо, Вангел, Ванга, Евангелина.

Честит празник и честит имен ден на всички именници!

Read 3975 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material