Sunday, 24 March 2013 14:12

Конкурс "Мигрантите в Европа " – Включете се!

Written by 
Rate this item
(7 votes)

Европейската комисия, Главна дирекция "Вътрешни работи",  е стартирала инициатива наречена  мултимедиен конкурс "Мигрантите в Европа", насочен към  училища и университети, издаващи дипломи в областта на изкуствата и комуникациите. 

 

Екипът на ЗаБългарите иска да благодари на Александра Петрова за предоставената информация – дано ни обогатява с много интересни статии за напред. Очакваме ги с нетърпение.

 

Цел на конкурса "Мигрантите в Европа " е да се предостави възможност на младите творци и комуникатори да отразят приноса на мигрантите в Европейското общество в днешно време. 

Конкурсът ще се проведе в три категории, като крайният срок за участие е 21.06.2013г.:

- плакат;

- фотография;

- видео.

Първите 30-те европейски финалисти, придружени от представител на  съответното учебно заведение, ще бъдат поканени на церемония по награждаването, която ще се проведе в Брюксел. 

Учебните заведения, чиито ученици или студенти спечелят първа награда в трите категории и първа награда от общественото гласуване, ще получат  10 000 евро за всяка от категориите. 

Крайният срок  за подаване на произведения за конкурса е 21ви юни 2013.

Ето и какво представлява самият конкурс  - информацията е придобита от официалния сайт на конкурса: http://www.migrantsineurope.eu

МИГРАНТИТЕ В ЕВРОПА

Миграцията е тема, която е трудна за обсъждане, особено по време на криза и високи нива на безработица. Тя винаги се представя в отрицателна светлина в пресата, тъй като мигрантите са изкупителните жертви за проблемите; поради факта, че политиките в областта на миграцията в Европа не винаги функционират по най-добрия начин; или просто защото добрите новини и положителните истории не намират широко отражение в медиите в днешно време, а лошите са винаги на преден план.

Безспорно е обаче, че миграцията може да спомогне за разнообразяване, обогатяване и освежаване на нашето общество. Мигрантите носят със себе си икономически динамизъм, предприемачество, нови идеи, а също така създават работни места и по- голям капацитет.

Противно на общо разпространеното неправилно схващане, законните мигранти не отнемат работните места от местните работници и не подбиват заплатите им. Въпреки общия висок процент на безработица в ЕС мигрантите спомагат за запълване на недостига на работна ръка и умения, които все по-често възникват в определени сектори на икономиката в много страни.

В днешна Европа, където населението в работоспособна възраст намалява, мигрантите също така допринасят за посрещане на тези демографски предизвикателства пред който застаряващата Европа е изправена. Като предлагат такава работна ръка и умения, каквито не могат лесно да бъдат намерени в Европа, като работят, печелят и харчат пари и като плащат данъци, като създават дружества и разкриват работни места, като използват услуги и закупуват продукти, които другите стопански субекти предлагат, мигрантите допринасят за задвижване  и развитие на европейската икономика като цяло.

КОНКУРСЪТ

Мултимедийният конкурс красноречиво наречен - „Мигрантите в Европа“ - има за цел да даде възможност на млади хора на изкуството и творци да помислят над приноса на мигрантите за европейското общество днес. Конкурсът също така служи като първа стъпка към по-нататъшни дебати и обмен на информация и мнения, относно тази наболяла напоследък тема.

Конкурсът е насочен към ученици и студенти на възраст над 18 години и учащи в училища по изкуство/графика/комуникация във всички държави-членки на ЕС и Хърватия, които биха искали да вземат участие. За да участват в конкурса, училищата трябва да представят произведения в три категории — плакати, фотографии и видеоклипове. Всяко училище може да представи едно или няколко произведения в една или няколко от посочените категории. Произведенията ще бъдат оценявани първо на национално равнище и най-добрите от тях ще бъдат изпратени на европейско жури, което ще определи победителите на европейско равнище.  Ще се проведе и обществено гласуване по Интернет.

За да участвате трябва да регистрирате вашето училище в сайта на конкурса на следния интернет адрес: http://www.migrantsineurope.eu/bg/school/register

Предоставяме и връзка с националните звена за контакт ако се нуждаете от допълнителна информация.

НАЦИОНАЛНИ ЗВЕНА ЗА КОНТАКТ

България

Адрес:

Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите

(Веселин ИЛИЕВ)

ул. "Волга" 24

Пловдив 4002

България

Тел.: 032 62 22 78, 0892 204 300

Ел. поща: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Допълнителна информация и  правилата относно регистрацията можете да откриете на интернет страницата на конкурса:  http://www.migrantsineurope.eu

Нека покажем какво можем! Успех на всички участници!

Read 3579 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

  • Comment Link Милена Петрова Sunday, 24 March 2013 14:25 posted by Милена Петрова

    Благодарим още веднъж на Александра и с радост я приветстваме в нашия екип!

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material