Saturday, 09 March 2013 12:09

Днес е първата голяма Задушница за тази година

Written by 
Rate this item
(4 votes)

На 9 март 2013 г. според православния календар се отбелязва голямата Задушница преди Великия пост.

Голямата Задушница е съботният ден срещу  Неделя Месопустна (Месни заговезни) и е отреден за почит на мъртвите.  Днес се отбелязва една от трите най-големи Задушници през годината, наречени Велики Задушници. Другите две са Черешова, която се отбелязва на 22.06.2013 г. и Архангелова - на 2.11.2013 г.

На днешния ден се извършва помен за душите на починалите, в храмовете се отслужва панихида за покойниците, ходи се на гробищата и се раздава "за Бог да прости!". За раздаването се приготвя "коливо", което представлява варено подсладено жито. Българската традиция повелява, че на този ден се прави хляб, пита или питки и вино, като в наше време се прибавят и дребни сладки и соленки. Поменът може да бъде направен на гроба, в църква или у дома.

Житото, което се приготвя, символизира Възкресението след смъртта, а виното е символ на Христовата кръв, която умива вярващите от греховете им.

Утре са Месни Заговезни, защото от този ден до Великден християните престават да ядат месо. Вечерта на Месни заговезни се отбелязва в семеен кръг като на трапезата се слагат месни ястия.

Read 2391 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material