Tuesday, 29 January 2013 22:09

Референдумът започна и свърши извън България

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Още в събота българите, живеещи в Сеул откриха изборния ден, който беше закрит от сънародниците ни в Лос Анджелис в понеделник сутринта.

Не знам дали сте се замисляли изобщо или сте го направили, но ви се е сторило, че не е важно, но на всички избори, без местните, първи и последни гласуват все българите зад граница. Именно на нашите сънародници извън пределите на родината се пада честта, привилегията, но и отговорността да упражнят правото си на глас - много преди и много след всички останали българи.

На проведения референдум в неделя бяха открити 44 секции зад граница. Референдумът беше открит първо в Сеул, Южна Корея, където гласуването е започнало в 23 часа в събота българско време

В 5 ч. сутринта в понеделник българско време пък е приключил изборният ден в последната секция зад граница – в Лос Анжелис.

Данните ясно сочат очевидното - че референдумът е започнал и е свършил извън родината. Но това всъщност не е кой знае каква новина!

По данни на министерството на външните работи общият брой на участвалите в референдума български граждани в чужбина е 4348. От тях 50,8% са гласували против нова ядрена централа, а 47,2% - "за".

Изборният ден във всички 44 секции зад граница е протекъл без инциденти. Няма данни за постъпили жалби.

Общият брой на участвалите на референдума български граждани в Северна и Южна Америка е 361. Най-много са гласувалите в Торонто – 94, в Ню Йорк - 82-ма души, а във Вашингтон – 50. Сред гласувалите в столицата на САЩ е бил и Министър Николай Младенов. Най-малко българи са гласували в Буенос Айрес - едва 19.

От друга страна най-много са гласувалите в Лондон и Брюксел – по 424 души. Сънародниците ни там са сред най-съвестните българи зад граница.

За сведение на референдума в Кипър са гласували 132 души.

Не знам дали сте се замисляли до колко е важно, че референдумът се открива и закрива зад граница, но на мен ми направи впечатление и ме накара да се замисля. Макар и този факт да не е новина, за мен се оказа много интересен, когато разбрах, че данните за самия вот в чужбина са различни от тези за България. %. Само за сведение от всички сънародници гласували в чужбина с "Да" са гласували 47.263% или 2055 гласа, а с "Не" - 50.828% или 2210 гласа. Недействителни са 1.909 % или 83 гласа. Според междинните резултати за цяла България 60,66% са гласували с "да" на референдума, а 37,93% - с "не".

Това малко или много показва, поне в този случай, че изборните нагласи зад граница са различни от тези в родината. Това естествено може да се дължи на високата избирателна активност и високия процент на одобрение в някои райони в България. А пък може би българите зад граница започват да оформят своя собствена позиция - каквато всъщност винаги са имали. Все пак българите сме българи, където и да се намираме по света.

Интересно е, че референдумът започва и свършва извън България. По-интересно е обаче, кога на българските политици ще бъде угодно да погледнат с по-сериозно око на българите зад граница и кога ще чуят техния глас, който е еднакво важен всеки ден и то без значение дали денят е изборен или не. Даже съм достатъчно смел да си помечтая, че един ден сънародниците ни зад граница ще имат повече глас в българското общество. Да, вярно е, те са в чужбина, но защо ли и какво от това?!

 

 

 

 

Read 2229 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material