Friday, 25 January 2013 18:17

Очаква се ниска активност от сънародниците ни зад граница на предстоящия тази неделя референдум

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Ниска избирателна активност на българите, живеещи в чужбина предвещават социологическите агенции.

На въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?" ще отговарят всички българи, независимо дали живеят в чужбина или не, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказание лишаване от свобода, съгласно разпоредбите на сега действащия Изборен кодекс 

В дните преди референдума се чуват разнопосочни предположения за това колко всъщност български граждани имат право да гласуват. 

Според изнесената от ГРАО информация общият брой гласоподаватели, включени в избирателните списъци за националния референдум на 27 януари, е 6 949 120. Едновременно с това, съгласно данните на Националния статистически институт, населението на България на 18 и повече години към 30 септември 2012 г. е общо 6 119 757 души. Очевидна е разликата от около 800 хиляди души. 

Дали това разминаване се дължи на "мъртви души" в избирателните списъци или е ефект от използваните технически методи за изчисляване е трудно да се каже. Според Министерството на регионалното развитие тази разлика е напълно нормална, тъй като обект на последното преброяване на населението са само хората, живеещи в България, а в списъците си ГРАО включва и емигрантите и студентите в чужбина. 

Съдейки обаче по изнесената информация, българите зад граница, желаещи да гласуват на предстоящия референдум са пренебрежимо малко. Така на последните избори за президент и вицепрезидент на Републиката през 2011 г. броят на избирателите, подали заявления за гласуване в чужбина по данни от МВнР, е 32 390. А според ГРАО заявилите желание да гласуват в чужбина тази неделя по данни от МВнР е едва 1773, т.е. желаещите да гласуват в чужбина на референдума на 27 януари са с 30 617 по-малко от тези, гласували на предните избори. 

Ето защо може би българските политици трябва да си зададат въпроса защо все повече българи зад граница са дезинтересирани от случващото се в България. Дали това е така заради материята на въпроса, чийто отговор ще търсим в неделя или пък защото нашите сънародници все по-малко се вълнуват от национални въпроси - пък било то и първият референдум от демократичната история на републиката. Естествено може да се окаже, че активността зад граница няма да бъде ниска, тъй като съществува правило, според което неподаването на заявление за гласуване в чужбина не е пречка за вписване в избирателния списък на място. Много хора може просто да отидат до урните и без предварително да са заявили това. Всъщност всичко е възможно. Не бива обаче да се допускат спекулации с българите зад граница, защото те също имат своите права и трябва да мога свободно да си ги упражняват.

 

 

 

Read 2667 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material