Thursday, 03 October 2013 12:47

Днес Германия чества денят на германското единство – история и факти

Written by 
Rate this item
(6 votes)

Честит празник на всички приятели в Германия

Днес е националният празник на Германия, като 3 октомври  е обявен за денят на германското единство.

На този ден през 1990 г.  е обявено обединението на Федерална република Германия (ФГР) и Германската демократична република (ГДР) в единна държава, наречена Федерална република Германия.

През 1949 г., само 4 години след разгрома на Нацистка Германия, се създават 2 германски държави: Федерална република Германия (на територията на американската, британската и френската окупационни зони) и Германска демократична република (на територията на съветската окупационна зона).  Бившата столица на Германия, Берлин,  е разделена на Западен Берлин - със статут на самостоятелен град, и Източен Берлин, което се превръща в столица на ГДР. Столица на ФРГ пък става град Бон.

На 3 октомври 1990 г. по волята на германския народ и със съгласието на страните победителки във войната е провъзгласена  Обединена Германия.  На 23 май 1994 г. за федерален президент е избран Роман Херцог, а за федерален канцлер - Герхард Шрьодер, а самото правителството се сформира на 27 октомври 1998 г.

С падането на Берлинската стена на 9/10 ноември 1989 година и разговорите между канцлера Хелмут Кол и президента на СССР Горбачов се поставят основите за обединението на Германия на 3 октомври 1990 година! Имено и затова днес Германия празнува деня на своето единство.

Берлинската стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство на немските граждани.  В парка на Щутгарт, може да се видят изложени елементи от стената.

Всяка година основните тържества са в различни градове на германия. Тази година основните тържества по случай 23 -та годишнина от обединението на Германия ще се състоят в град Щутгарт. Тържества ще има и в Берлин. Миналата година тържествата са били в Мюнхен, а догодина са планувани да бъдат в Хановер.

Честит празник на всички приятели в Германия!

Read 2904 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material