Thursday, 09 January 2014 11:26

Съветът на ЕС има нов председател

Written by 
Rate this item
(7 votes)

Официална церемония и протести съпътстваха събитието

 

С официална церемония проведена в концертната зала "Мегарон" в Атина Гърция пое председателството на Съвета на Европейския съюз за първата половина на 2014.

Според вицепремиерът и министър на външните работи Евангелос Венизелос председателството дава възможност  на Гърция  да подобри образа си пред света. Премиерът Андонис Самарас пък заяви, че страната е показала на онези, които предсказваха, че Гърция ще се провали, че грешат.

Церемонията проведена в Атина относно поемането на председателството от Гърция беше съпроводена с изключителни мерки за сигурност в града. Много от улиците в центъра на столицата бяха блокирани от полиция и жандармерия, а протестните прояви бяха временно забранени.

Гръцката опозиционна партия на радикалната левица СИРИЗА изпълни заканата си и бойкотира церемонията в Атина по поемането на гръцкото ротационно председателство на ЕС. Основната цел е да се протестира срещу това, че управляващата коалиция не е поставила акцента в дневния ред на гръцкото председателство върху последиците от кризата в Гърция, като например високата безработица от 27% и грешките на политиката за строги икономии.

Read 1437 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material