Wednesday, 18 December 2013 07:40

Фатален улов

Written by 
Rate this item
(2 votes)

Знаете ли черната статистика за риболова в ЕС? 

Страните от Европейския съюз извършват най-безразборния улов в Европа, а може дори и в света. Огромният проблем е в т.нар свръхулов. Дълги години в ЕС се лови много повече риба за една година отколкото може да се възпроизведе в рамките на същата година. 

Друга тревожен елемент от черната статистика е проблемът с рибните отпадъци. Оказва се, че почти една четвърт от общия улов на ЕС се изхвърля обратно в морето. Това се дължи основно на две причини - или уловените риби не са били от желан види или пък размерът им е бил неподходящ. 

Повечето от изхвърлените видове умират. 

За да се сложи край на тази разточителна практика, която в момента не е забранена, риболовните кораби ще трябва да разтоварват най-малко 95% от целия улов, в съответствие с график, съдържащ конкретни дати за различните видове риболов, като се започне постепенно от 2015 година. Европейският парламент се пребори да запази това количество възможно най-високо, граничещо почти с пълна забрана. 

Уловените маломерни риби, ще бъдат използвани за други цели, а не за целите на хранителната промишленост.  

Източник: прессъобщение на българската редакция на Пресслужбата на Европейския парламент.http://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/press-release/

Read 1853 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material