Wednesday, 04 December 2013 11:25

"Транперънси" с нова класация за корупцията

Written by 
Rate this item
(2 votes)

На кое място е България и къде се нареждат останалите страни в Европа

За наше огромно съжаление, корупцията в България не намалява, тъй като с абсолютно нищо не е променила позицията си в годишната класация за корумпираност на "Трансперънси интернешънъл", представена в Берлин. Както и през миналата година, страната ни е на 77-мо място в света от 177 държави с показател 41 на Индекса за възприятие на корупцията (CPI).

От всички държави в Европейския Съюз, само Гърция е с по-лоши показатели, като се нарежда 80-та в света и индекс 40, но страната е похвалена за бързо подобряване (с 4 пункта от миналогодишния индекс 36) и съдебни процеса срещу високопоставени служители. За България за съжаление няма такива хвалби. Но поне не сме на последно място и в тази класация!

Според направените проучвания в ЕС най-малко корупция има в Дания, което й отрежда и първо място в света, споделено с Нова Зеландия. След нея са Финландия (3 място), Швеция (3 място), Норвегия (5 място), Швейцария (7 място) и Холандия (8 място). Всички тези страни са в Топ-10 на света и индекс над 83 единици.

За съжаление, близо една четвърт от 28-те държави в ЕС са с показател под 50, като сред тях две са от т.нар. развити икономики, а именно Италия и Гърция.

"Европейската политическа и икономическа криза навлезе в петата си година и има малко признаци за оптимизъм", според авторите на представения доклада. Според тях ЕС може да бъде описан с една дума - стагнация с растяща безработица и липса на доверие към управляващите. За огромно съжаление на европейските граждани, корупционни скандали продължават да бушуват от Франция през Испания до Чехия, което кара хората да вярват, че корупцията е в сърцето на кризата съобщават от международната организация "Трансперънси интернешънъл".

Вероятно под натиск от Брюксел, заради скорошното си присъединяване, Хърватия е подобрила положението ви в класацията, след по-рано тази година осъдиха и вкараха в затвора за корупция бивш премиер и няколко висши официални лица. Страната се нарежда на 57-мо място в света с индекс 48.

На Балканите са две от страните с най-слаби показатели - Косово (111 в света) и Албания (116 място), което ги нарежда до държави като Етиопия, Египет и Индонезия.

Всички страни на Балканите (без Гърция) са с по-добри резултати от българските: Румъния е 69-та в света с индекс 43, Сърбия (72/42), Македония и Черна гора (67/44), Босна и Херцеговина (72/42), а най-добре е Словения (43/57), която отдавна предпочита да се определя като централноевропейска държава, а не балканска. Съседна Турция пък е на 53-то място в света с индекс 50.

Авторите на доклада посочват, че той няма за цел да представи цялостна картина на корупцията в една държава, а е базиран на възприятията за това колко корумпиран е публичният сектор от перспективата на бизнеса и специалистите в страната. В България, Асоциация "Прозрачност без граници", учредена през юни 1998 г., е българското национално представителство на Transparency International.

Дано догодина има напредък и в развитието на България, и дано не си останем с така често използваното напоследък “Дано, дано, ама надали!“

Read 1906 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material