Saturday, 23 November 2013 08:42

„Еразъм +“ със стипендии за над 4 млн младежи

Written by 
Rate this item
(3 votes)

Нова програма на ЕС ще финансира стипендии за студенти, преподаватели и стажанти да учат в чужбина в рамките на ЕС.

Новата програма — „Еразъм +“ беше одобрена от Европейския парламент във вторник. Тя ще бъде отворена и за младежки лидери, доброволци и млади спортисти също ще могат да участват в програмата. Освен това се предвижда нов механизъм за банкови гаранции, който ще даде възможност на студенти, обучаващи се по магистърски програми, да получават по‑евтини заеми за обучение в чужбина. 

„Еразъм +“ ще събере на едно място младежките програми за образование и обучение на ЕС, които включват „Комениус“, „Еразъм“, „Еразмус Мундус“, „Леонардо да Винчи“ (професионално обучение) и „Грундвиг“, в една обща програма, която за първи път ще включва и спорт. Тези подпрограми запазват своите имена, които са добре известни на обществеността. 

Общият бюджет на програмата ще бъде около 14,7 милиарда евро, с които „Еразъм +“ ще помогне на младите хора на възраст между 13 и 30 г. да учат в чужбина. На студентите, следващи магистратури, програмата ще предложи механизъм за гарантиране на заеми при облекчени условия, вариращи от 12 000 евро (за едногодишна магистърска степен) до 18 000 евро (за две години), за обучение в друга държава от ЕС. Парламентът подчерта, че този механизъм не трябва да замества съществуващи национални системи за стипендии и подпомагане или да предотврати създаването на механизми за отпускане на заеми на национално равнище. 

„Еразъм +“ ще подкрепи нови партньорства между учебните заведения и фирми. „Съюзите на знанието“ и „съюзите на секторните уменията“ ще позволят обучение в реална работна среда, нови подходи за преподаване и нови курсове, съобразени с пазара на труда. 

Приетият текст (19.11.2013 г.) 

Източник: прессъобщение на българската редакция на Пресслужбата на Европейския парламент.http://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/press-release/

Read 2117 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

  • Comment Link Aleksandra Petrova Saturday, 23 November 2013 14:20 posted by Aleksandra Petrova

    Прекрасна програма, надявам се да достигне до много млади и те да се възползват от уникалния шанс да учат без граници :)

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material