Wednesday, 17 July 2013 11:29

Все по-голям глад за специалисти

Written by 
Rate this item
(4 votes)

Освен хората се оказва, че и компаниите били гладни – но за какво?

В последно време пак се заговори, че в България имало недостиг на специалисти, като все по-често се използва думата глад. Че хората са гладни това е ясно, но сега се оказва, че и компаниите били гладни. 

Традиционно на пазара липсват инженери, мениджъри и квалифицирани работници, като липсата на връзка между образователната система и бизнеса е причината работодателите да не намират необходимите им кадри, констатира поредното направено изследване. 

Засилва се гладът за подходящ персонал, показват последните данни от традиционното годишно проучване на международната компанията за човешки ресурси Менпауър. 

България участва за трета поредна година в проучването като резултатите показват, че с всяка година нуждите на бизнеса се засилват. 

През 2013 г. например повече от половината мениджъри у нас – около 54%, не са успели да попаднат на нужните им работници и служители.

За сравнение в световен мащаб от подобен недостиг страдат едва 35% от работодателите, което е най-големият показател от времето преди кризата досега.

Когато страната ни се е включила в изследването за първи път, от липса на подходящи специалисти са се оплакали 42% от фирмите, но само за година делът им е нараснал на 51%.

Традиционно на пазара липсват инженери, мениджъри и квалифицирани работници, като и в трите години на изследването инженерите са на първо място в класацията.

Обяснение за засиленото търсене на инженери се обяснява с ориентирането на компаниите към високотехнологични методи на работа и технологии. За да бъде подпомогнат бизнеса у нас, е подготвен проектозакон за професионалното образование, който за съжаление е все още на фаза обсъждане, но който ще има за цел връщането на познатите от едно време практики в реална работна среда.  В парламента също се заговори и за данъчни облекчения за бизнеса при плащане на стипендии и за старата идея за "защитени професии", като асансьорните техници и служителите в жп транспорта, които били на изчезване.

Струва си да вземем под внимание нуждите на пазара, когато решаваме какво искаме да учим, но също не може да не вземем под внимание и образователната система в България и отношението на фирмите към младите хора.

Забелязали ли сте как във всички обяви търсят млади хора с дългогодишен стаж? И как не се дава възможност на младите хора да учат и работят по специалността си едновременно. Много от тях работят, но много малко от тях работят това, за което са учили. Сред критиките обаче не може да не признаем и факта, че образователната система в България за съжаление не е обвързана с бизнеса, което си остава голям проблем. Всички, които са учили или учат в чужбина, могат да споделят своите впечатления и разликите, които намират, но условията със сигурност са различни. Не защото в чужбина повече се учи, а защото ученето е обвързано с практиката.

Всички очакваме подобряване на образователната система и възможността да си намерим работа по това, което сме учили. Дано това стане скоро и дано гладът намалее – първо гладът на хората, а след това гладът и на компаниите.

Дано има по-малко гладни занапред! www.ZaBulgarite.com

Read 1670 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material