Sunday, 30 June 2013 14:20

По-евтини телефонни разговори от днес

Written by 
Rate this item
(7 votes)

Каква е новата цена и какви са условията

Цените на разговорите на едро в България ще се понижат двойно от 1 юли  като от 4.6 стотинки на минута разговорите вече ще се таксува по 2.3 стотинки на минута обявиха от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). 

Освен намаление на разговорите в Българи, ще има и понижение на цените за разговори в Европа. Очаква се цените на роуминга  да се понижат с около 30-36%, както за пренос на данни така и за входящи обаждания, изходящи обаждания и SMS-и. 

От 1 юли 2013 г. Регламентът на ЕС за роуминга ще доведе до понижаване на пределните цени за изтегляне на данни с 36 %. Роумингът на данни през 2013 г. ще бъде с до 91 % по-евтин, отколкото през 2007 г.

Новите пределни цени, които влизат в сила от 1 юли 2013 г.са следните:

-изтегляне на данни или сърфиране в интернет – 45 цента/мегабайт (MB) (заплаща се на използван килобайт) + ДДС. (намаление с 36 % спрямо 2012 г.)

- изходящи обаждания - 24 цента/минута + ДДС (намаление със 17 % спрямо 2012 г.)

- входящи обаждания - 7 цента/минута + ДДС (намаление с 12,5 % спрямо 2012 г.)

- изпращане на текстови съобщения - 8 цента/минута + ДДС (намаление с 11 % спрямо 2012 г.)

От Комисията за регулиране на съобщенията поясняват, че хората, които са сключили дългосрочни договори няма да могат да се възползват от тези намаления, затова съветват хората да подписват по-краткосрочни договори. 

В случай на дългосрочни договорим мобилните оператори имат възможност законно да запазват по-високите цени на базата на които е подписна договора. От Комисията за регулиране на съобщенията  вече намалиха максималният срок на договорите до 24 месеца, с опция за промяна на 12 месеца. Но за да може потребителите да се възползват от намаленията които се въвеждат поетапно е по-добре да сключват по-кратки договори. Намаления бяха направени от 1 юли 2012 г., от 1 януари 2013 г. като следващото намаление е тази година от 1 юли. 

Според комисията цените на мобилните разговори ще намалят и от 1 януари 2014 г., както и от 1 юли 2014 г. Затова внимавайте какви договори подписвате и на какви цени и условия се съгласявате. 

Както всички знаем, повечето от нас от горчив опит, договорите трябва да се четат внимателно, особено дребния шрифт. Не се доверявайте напълно на продавачите, бъдете внимателни и задавайте въпроси. И винаги мислете къде е уловката, защото такава задължително има, въпроса е приемлива ли е за вас!

Read 2634 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material