Friday, 28 June 2013 11:26

Според изчисления в България са най-евтините стоки в целия ЕС

Written by 
Rate this item
(6 votes)

А кои са страните с най-високи цени в ЕС 

Немската медия Deutsche Welle  съобщи, че животът в България е най-евтин от всички 27 членки на Европейския съюз (ЕС). Медията се позова на изчисления, направени от Федералната статистическа служба на Германия намираща се във Висбаден. 

Данните са базирани на разчети на статистическото управление на ЕС  - Евростат относно цените на хранителните продукти и напитките в отделните страни на съюза. Според предоставените данни и статистики, цените в България са с 51% по-ниски отколкото средния показател за ЕС. Но дали българите мислят така и дали тези 51 % наистина отговарят на реалността? 

Данните на Евростат сочат, че през изминалата година цените на алкохолните напитки са били най-евтини именно  в България (67% от средната цена в ЕС), а  на хранителни продукти, държавата ни се нарежда на  престижното 3-то място след Полша и Румъния. 

Страната с най-ниски цени на хранителните продукти е Полша  - където разходите за храна са 61% от средноевропейския показател. 

И все пак кои са страните с най-високи цени в ЕС? 

Страната с най-високи цени в ЕС е именно Дания, където стойността на живота е с цели 41.9% по-висока от средната  стойност за страните от Европейския Съюз. След Дания се нареждат Швеция и Финландия, където цените са съответно с 28% и с 24 % по-високи от средните за ЕС.

 Най-скъпите държави в Европа извън 27-те членки на ЕС, са Норвегия с 59.2% над средния индекс и Швейцария с 58% по-високи цени от средните за съюза. 

От другата страна на статистиката, като най-евтините държави в Европа се нареждат България, Албания и Македония.

Хубава статистика за цените, но ако се вземат предвид и заплатите, в България май ще се окаже най-скъпо в ЕС в спрямо съотношение заплата – цени.

Read 1685 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material