Tuesday, 11 June 2013 11:31

ЕС наложи по-високи изисквания за безопасност при добив на петрол и газ

Written by 
Rate this item
(6 votes)

Какви са изискванията и кой е засегнат

Според новите изисквания компаниите които добиват газ и нефт вече ще носят отговорност за щети до 370 километра от брега. До сега изискванията бяха само 22 километра. В допълнение всички компании ще трябва да предоставят специален план, който да бъде следван при извънредни ситуации.

Съветът на министрите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката на ЕС е приел директива, с която се увеличават изискванията за екологична безопасност към европейските оператори, добиващи петрол и газ в морския шелф, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Приетата директивата определя "минималните условия", при които проучването и добивът на петрол и газ на морски платформи се счита за безопасен за околната среда и определя  механизма за реагиране при мащабни инциденти.

В допълнение към увеличените изисквания за безопасност, отсега нататък с проучване и добив на петрол и газ в европейския шелф ще могат да се занимават само компании, които имат специален лиценз. 

Новоприетите правила ще влязат в сила през юли - 20 дни след публикуването в официалния вестник на ЕС.

Разработването на тази директива беше инициирано след аварията на петролната платформа Deepwater Horizon през 2010 година в Мексиканския залив, която доведе до най-големия в историята на САЩ петролен разлив - в морето се изляха над 5 милиона барела петрол, а площта на петното достигна 75 000 квадратни километра. 

И на Кипър предстои да добива петрол от морски платформи, като страната ще трябва да се съобразява с тези нови изисквания. Ако до тогава все още в ЕС, разбира се.

 

Read 1621 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material