Monday, 27 May 2013 07:55

Излиза ли Европа от кризата

Written by 
Rate this item
(8 votes)

Дали е истина и кой мисли така

Според шефа на Европейската централна банка  - Марио Драги, икономиките на Европейския Съюз показват първи признаци на стабилизиране след тежката икономическа криза, налегнала не една и друга страна.  Някои вече много се опариха от тежката криза и наложените мерки, а Гърция и Кипър като че ли най-много пострадаха.

На форум, проведен в английския град Лондон,  банкерът  „на Европа“ заяви, че вижда окуражаващи признаци за значително подобрение в икономиката на Обединеното кралство, съобщава  Би Би Си.

Освен в Англия, според Марио Драги има забележимо подобряване и в икономиките на трите по-слаби икономики в еврозоната - Ирландия, Испания и Португалия, където износът бележи растеж. Според него болезнените реформи, наложени от Европа в обхванатите от  тежката икономическа криза държави имат положителен резултат.

За съжаление  на всички обаче банковото кредитиране, което е един от основните проблеми за много страни, за сега все още остава „анемично“, но също се наблюдават подобрения както за бизнеса, така и за домакинствата.

"Още сега можем напълно основателно да кажем, че икономическият и валутен съюз днес е по-стабилен от преди една година", заяви шефът на ЕЦБ. Според него пазарите имат пълно доверие в еврото като стабилна и силна валута.  Според нас това са малко оптимистични  изказвания, а според вас?

Като критика към някои страни, Марио Драги отбележи, че европейските държави не бива да почиват на стари лаври.  За да може да бъде силна и развиваща се след дълбоката финансова и икономическа криза, Европа трябва да продължи с интеграцията си. Това  призив бе направен на фона на британския дебат за бъдещето на страната в ЕС.

За съжаление все още не можем да усетим подобряване на икономическата ситуация в повечето страни. Цените продължават да се вдигат, заплатите или остават същите, или се намаляват, като съвсем пресен пример е Кипър. И на фона на всичко това не е съвсем ясно как Европа ще излезе от кризата. Силно се надяваме това да стане скоро. Силно се надяваме „лятото“ да почука на Европейската врата.  Но не само топлото метеорологично лято, което така и не идва, поради студа сковал Западна Европа, но и лятото на един по-добър живот за всички европейци, лято, в което икономическата криза ще бъде вече само спомен.

Но уви, всички го чакаме, а то така и не идва!

Read 2003 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material