Wednesday, 24 April 2013 11:45

Банковите ограничения в Кипър - премахнати "до няколко седмици"

Written by 
Rate this item
(6 votes)

Банковите ограничения наложени на острова след като правителството прие спасителния план на Еврогрупата се очаква да бъдат отменени в рамките на следващите няколко седмици и определено в рамките на следващите шест месеца, обяви финансовият министър Харис Георгиадес.

Запитан по време на интервю за Ройтерс, публикувано вчера, дали мерките ще бъдат облекчени в рамките на два или шест месеца Георгиадес заяви: "Определено не след шест месеца, аз съм оптимист, че това може да стане много по-рано."

Капиталовите рестрикциите бяха наложени в края на март, за да се предотврати изтичането на средства от  крехката банкова система и да се ограничи изтеглянето на пари предимно от руски и европейски фирми, но и от много кипърци, живеещи извън границите на острова.

Сегашните капиталови ограничения  включват лимит при теглене на пари в брой до € 300 на ден и € 2 000 таван на парите, които могат да се изнесат в чужбина. Бизнесът от своя страна не може да прави трансфери над € 20 000 в чужбина, освен ако не са одобрени от централната банка.

Много от фирмите на острова заявиха своите притеснения, че ограниченията задушават бизнеса и свиват икономиката, докато Русия предупреди, че ще преструктурира своя заем, ако неговите интереси не са защитени.

Кипър получи 2.5 милиарда евро заем от Русия в края на 2011 за срок от 5 години. Руската държава заяви, че е готова да преструктурира условията по отпускане на заема и намаляване на лихвата до 2,5 на сто от по-ранната ставка от 4,5 на сто, само ако нейните интереси са защитени.

"Аз съм доста уверен, че тези мерки въпреки необходими са само временни и няма да бъдат необходими в следващите дни или седмици", каза Георгиадес. Той също така заяви, че продажбата на резервите от злато не са с висок приоритет в рамките на международния спасителен план договорен този месец, а правителството все още проучва всички възможности за изпълнение на своята част от сделката. Според постиганото споразумение едно от условията поставени пред Кипър е да продаде част от резервите си от злато на стойност € 400 млн., като това е един от поредните „нелогични“ изисквания на спасителният план договорен с европейските финансови министри, което предизвика поредното вълнение на пазарите по-рано този месец.

Изисканата сума е малка, но прецедентът създаден - централна банка от еврозоната е принудена да се освободят от някои от своите резерви -  доведоха до най-големия спад в цената на златото през последните 30 години. Инвеститорите са притеснени, че централните банки на някои от  другите страни в еврозоната, отговорни за по-големи икономики, биха могли евентуално да бъдат принудени да последват примера на Кипър .

Георгиадес заяви още, че продажбата на резерви от злато е един от многото ангажимента поети към международните кредитори на острова, но това не е сред приоритетите на Кипър към този момент. "Ние ще направим каквото е необходимо, за да постигнем всички фискални цели. Сигурен съм, че ще успеем да съберем сумата, която остава наша отговорност, за да се избегне необходимостта от нова програма с възможни корекции," каза Георгиадес.

След като Кипър успя да договори своя план за спасение идва време за неговото изпълнение. Ще се справи ли кипърската държава с поетите ангажименти или ще се стигне до преговаряне на договора?

Едно е сигурно, замесени са интересите на много хора и страни, а както всички знаем безплатен обяд няма! Въпрос на време е да видим какво ще стане, но дано всички си вземат поука. А що се отнася до банковите ограничения, време е кипърците да станат реалисти – по скоро 6 месеца, отколкото няколко дни.

Read 2142 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material