Tuesday, 23 April 2013 11:12

Остров Кипър–премахнати граници, но все още разделен

Written by 
Rate this item
(5 votes)

С отварянето на границите между двете части се отбелязва краят на 29-годишно физическо разделение между двете общности и се добавя още един важен момент в дългата история на продължаващото разделение на острова.

Днес се навършват десет години от откриването на контролно-пропускателните пунктове между Севернокипърската Турска Република, призната само от Турция, и Република Кипър, която се намира в южната част на острова и е член на Европейския Съюз.

На 23 април 2003 г. кипърските турски власти преодоляват нежеланието на турската армия и отворят „запечатаните“ врати между двете общности, което позволява на хиляди гръцки и турски кипърци, редящи се на дълги опашки да пресекат „границата“, за да видят "другата" страна за първи път от три десетилетия.

Отварянето на границите дава възможност на бежанците и от двете страни на границата да посетят старите си домове, където са любезно посрещнати от новите им обитатели. Печатните медии по цял свят отбелязват събитието, като централна тема е емоционалността на събитието и  гостоприемството на турските  и гръцките кипърци един към друг.

Въпреки отварянето на границите преди цели 10 години, островът все още остава разделен на две части. Наистина може да се преминава по-лесно, но пак са ви необходими паспорт, лична карта и временна виза, която се попълва на място. Това някак звучи странно, след като би трябвало уж да говорим за една и съща държава. Никозия продължава да е последната разделена столица на Стария континент.

Дали ще има обединение на острова или животът ще продължава да си тече според сегашното статукво, ще видим. ZaBulgarite.com вече ви разказа за идеите на Турция за излизане от кризата в Кипър, които, както може да предположите, не са особено радушно приети от кипърците. Обединението, ако изобщо има такова, ще бъде трудно за всички. Доказателство за това са и многобройните планове и опити за обединение, завършили с неуспех.

Обаче аз все още се питам, дали кипърците наистина искат да се обединят? И какво наистина ще стане ако накрая двете части станат едно. Въпросите са много, а прозрачни отговори като чели все още няма.  Само времето ще покаже!

Read 3414 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material