Print this page
Sunday, 07 April 2013 12:03

Нов „господар“ за Кипър?

Written by 
Rate this item
(7 votes)

Ще позволи ли Кипър да замени едната очевидно неудобна, а според някои и направо разрушителна, „закрила“ с друга?

Турският президент Абдула Гюл побърза да сподели виждането си, че финансовата и икономическа криза в Кипър представлява  "добра възможност" да се сложи край на разделението на острова, предаде "Франс прес".

Във вторник Никозия направи сделка за 10 милиарда евро помощ от еврозоната и МВФ, за да избегне банкрут на най-големите си банки и евентуално излизане от Еврозоната. Този ход обаче, както ZaBulgarite.com коментира, може да се окаже сделка с дявола и да доведе до сериозни проблеми за островната държава.

Разделението на слънчевия остров датира още от 1974 г. Вследствие на протичането на две противоположни политически течения – таксим и еносис – се стига до турски десант на острова. Резултатът е окупиране на северната част на острова и поставянето му под управление на Турция.  Двете части на острова се оказват не просто разделени от зелена линия, но и от два свята. Гръцката част става член на ЕС през 2004 г., а турската част остава международно призната като Севернокипърска турска република единствено от Турция.  Така двата свята – Западният европейски и Източният ориенталски си дават среща в центъра на Никозия – столицата, която всъщност и днес остава единствената разделена столица след Втората световна война.

И интересното е, че именно в този момент на криза, когато като че ли слънчевият остров е изоставен от западните си приятели, нова възможност за светло бъдеще се появява на хоризонта. И още по-интересното е, че тази възможност се предоставя от Турция. Турският президент Гюл по време на посещението си в Литва отбеляза, че ако в този момент на криза островът се обедини, то той ще има много по-голям икономически потенциал.

"Има някои ограничения и ембарго на острова. Нашето предложение е да се вдигнат всички видове ограничения или ембарго едновременно, така че да можем да създадем нов климат за придвижване напред. Надявам се това послание да бъде добре разбрано", допълва Гюл.

Както е известно, редом с някои други проблеми, основната пречка пред Турция по пътя й към ЕС е именно Кипърският въпрос. Две други държави-членки – Франция и Германия – са особено опозиционно настроени към членството на Турция.

Въпросите с неясен отговор обаче са много. Едно е да се мисли за обединяване на Кипър. Това е прекрасна инициатива, но тя определено има свои собствени параметри и най-вече - остра историческа обусловеност. Друг въпрос е европейското бъдеще на Турция. То, освен с Кипър, е свързано и с много други известни и неизвестни.

Ето защо е важно да се помисли и върху нещо друго:

Биха ли били кипърци склонни да приемат обединение с Турция и то при условия, поставени от Турция?

Дали перспективата за бързо и „трайно“  излизането от кризата може да заличи историческото съзнание?

И къде е ролята на ЕС във всички тези уравнения? Може би ако ЕС не търпеше наличието на окупирана европейска територия, нещата щяха да са доста различни?

 

Read 3730 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Related items

2 comments

Login to post comments
FaLang translation system by Faboba