Wednesday, 03 April 2013 11:54

Капиталовите ограничения в Кипър - леко отпуснати

Written by 
Rate this item
(11 votes)

Министерството на финансите издаде постановление за леко отпускане на ограниченията върху движението на парични средства.

Вчера Министерството на финансите издаде постановление, трето подред откакто за първи път бяха въведени ограниченията, за вдигане на тавана на сделки, които не се нуждаят от одобрението на централната банка в размер от € 5000 до € 25 000.

Съгласно новите правила е вече разрешено използването на чекове на стойност до € 9000 в рамките на един календарен месец.

Останалите ограничения, въведени през миналата седмица, които засягат обикновените хора, а не бизнеса, и включват € 300 дневен лимит за теглене на пари в брой и € 1000 евро лимит за  суми, които могат да бъдат изнесени в чужбина от пътуващи, остават в сила.

Работодателската организация OEV заяви, че направените промени са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни, за да може бизнесът да започне да функционира нормално и да покрива своите задължения.

OEV призова Централната банка незабавно да преразгледа решението си и да не блокира незастраховани депозити, за да може бизнесът да продължи да функционира.

Според OEV  "Това, което е важно, е на пазара да се възвърне активното движение на паричните потоци, колкото е възможно по-бързо".

Постановлението беше подписано вчера от бившия министър на финансите Михалис Сарис и влиза в сила от 2 април, като ще бъде валидно в продължение на два дни.

Запознати лица коментират, че може да отнеме около месец всички ограничения да бъдат напълно отстранени.

Преди да подаде оставка вчера Сарис заяви, че не е ясно кога останалите капиталови ограничения ще бъдат премахнати.

Както ЗаБългарите вече писа, Кипър въведе ограничения върху паричните движения, когато банките отвориха отново на 28 март след като бяха затворени за две седмици, докато правителството договаряше заем от € 10 млрд. от Международния валутен фонд и Европейския съюз.

Капиталовите ограничения са първи за Еврозоната, въведени в опит да се предотврати изтичането на пари извън Кипър.

Защо ли първо точно в Кипър?

Read 3608 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

  • Comment Link Милена Петрова Wednesday, 03 April 2013 15:53 posted by Милена Петрова

    Доколкото знам ограниченията за хората, а не за бизнеса, още не са променени и не се знае кога точно ще се премахнат. Говори се, че до един месец щели да паднат ограниченията, включително и тези за 1,000 евро - но знае ли човек....Ако някой има някаква информация - моля да сподели

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material