Monday, 18 March 2013 15:15

Гласуването на новия закон в Кипър – отложено за пореден път

Written by 
Rate this item
(7 votes)

Парламентът на Кипър е отложил до вторник вота за въвеждането на еднократна такса данък върху банковите депозити, която има за цел да събере 5,8 милиарда евро за спасяване на страната.

"Гласуването ще се проведе във вторник, за да се даде време за повече преговори."- съобщава Ройтерс. Германия вече заяви, че е готова за нови преговори, след като решението взето през уикенда, доведе до негативен ефект за целия Европейски Съюз.

Гласуването първоначално беше планирано за понеделник.

В същото време източник в парламента заяви, че правителството обсъжда възможността първите 20,000 евро от всеки депозит, да бъдат освободени от данъци, останалите да се облагат с 6,7% до 100 000 евро и 9.9%, над 100 000 евро. Централната банка на Кипър пък обяви, че е недопустимо да се взимат пари от гарантираните 100 000 евро, тъй като това ще доведе до пълна загуба на доверие в банките на острова. А това е последното нещо от което Кипър се нуждае!

Германското правителство заяви, че е отворено за промяна относно спасителната сделка за Кипър, която предвижда взимане на пари от „малките вложители“ в банките на средиземноморския остров.

Разговор е насрочен между Германия и Кипър за тази вечер, но дали някой ще отговори на обаждането или кипърският министър ще е в Москва? Очаква да разберем.

Едно е сигурно, руснаците няма да останат безучастни. Много частни руски самолети са били забелязани да пристигат на острова тази нощ. Както вече знаем и "Газпром" отправи няколко предложения за помощ и спасяване на банковия сектор. Дали Кипър ще се обърне към Изтока или пък към Запада, очаква да разберем. Дано решението, каквото и да е то, е разумно и не засяга директно спестяванията на обикновените, работещи и спестяващи хора.

Read 4861 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material