Friday, 22 November 2013 11:06

Трудова борса в Никозия за работни места в страни от ЕС

Written by 
Rate this item
(4 votes)

Вижте кога и къде ще се проведе двудневната трудова борса

Като част от опитите си да се справи с тревожното нарастване на младежката безработица в Кипър, Европейската комисия организира двудневна трудова борса в Никозия, цел да информира младите хора търсещи работа за възможностите които съществуват в различните страни от ЕС.

Според  данни на Комисията в страните от ЕС има над 5,6 милиона европейци под 25 годишна възраст, които са безработни , което прави средно около 23,5% от населението.

Проблемът в Кипър е много по-голяма , тъй като средната безработица сред младите хора се е увеличила до 44%.

Запитан дали това е опит за прогонване на младите хора от Кипър , министърът на образованието  отговори , че ролята на правителството е да се намерят решения за безработицата.

"Младите хора страдат от безработица  и ние се опитваме да ги запознае с по-широка европейска рамка. Искаме те да знаят какви възможностите за работа има в другите европейски страна , но и да се запознаят с всички проблеми , "обяви министърът. Според него правителството иска младите хора да останат в страната, но не и за сметка пропускат възможности.

Giorgos Markopouliotis , ръководител на Представителството на Европейската комисия в Кипър , призна, че е много трудно за младите хора да намерят своето място в текущия пазар на труда.

По-рано този месец ЕС обяви, че ще бъдат разпределени около € 10 милиона за Кипър в усилията за борба с безработицата сред младите хора , като част от инициативата за младежка заетост (YEI).

Инициативата  ще се съсредоточи върху региони с високи нива на младежка безработица -  над 25%и към хора неангажирани с трудова дейност , образование или обучение.Целта е нито един европейски гражданин под 25-годишна възраст да не остава повече от 4 месеца без работа или стаж .

Трудовата борса ще се състои в конферентния център Filoxenia  нас, 22-ри ноември (петък)и събота, 23 ноември .

Посетителите ще бъдат информирани за възможностите за работа в ЕС , условията на живот в други европейски страни , ще получат кариерно консултиране и ще имат възможност да разговарят с представители от 12 различни страни в ЕС .

Защо ли и в България няма такива инициативи след като ЕС отпуска пари? И дали безработицата в Кипър е защото няма работни места или защото младите кипърци не са научени да работят?

Оставяме на вас да прецените!

Read 2552 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material