Saturday, 16 November 2013 11:25

Ще изчезнат ли найлоновите торбички скоро и в Кипър

Written by 
Rate this item
(2 votes)

Законодателните марки на ЕК се затягат

Кипър съвсем скоро ще трябва да намали използването на найлонови торбички , което може да се окаже трудна задача за острова , чиито органи нямат политика , която да се справи с изискването да се използват не повече от 660 000 найлонови торбички на ден.

Европейската комисия прие предложение за изменение на съществуващото законодателство, което задължава държавите-членки за намаляване на използването на леки найлонови торбички. Предложението цели намаляване на употребата  най-вече на найлоновите торбички за еднократна употреба, които в Кипър се използват в павилиони, супермаркети и пекарни.

Според новите предложения, държавите-членки ще бъдат свободни сами да избират как да приложат тези закони, включително и да определят собствените си цели за намаляване на използването на найлонови торбички, имайки предвид  позволения максимума.

Комисарят по околната среда на Европейската комисия, Янез Поточник, обяви, че около 8,0 млрд. найлонови торбички се превръщат в отпадъци в Европа всяка година, причинявайки огромни щети на околната среда.

В работните си документи ЕК отбелязва, че към момента няма никакви мерки предприети от Кипърската страна за намаление на използването на найлонови торбички. Някои държави, сред които не е Кипър, са постигнали вече добри резултати в тази област.

Европейският парламент и Съветът трябва да одобрят предложението относно „найлоновите торбички ", преди да влезе в сила. От този момент нататък , държавите- членки ще разполагат с една година да изменят националните си закони и две години за изпълнение на въведената директива.

Дали Кипър, ще успее да се справи и дали използването на найлоновите торбички наистина ще се намали, ще видим.  Както всички вече знаем в България, найлоновите торбички вече се продават в магазините, а я някои страни в Европа, те не се използват вече.

Пък за Кипър, ще видим.

Read 1938 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material