Wednesday, 04 September 2013 12:00

Парични обезщетения за безработица

Written by 
Rate this item
(2 votes)

Какво трябва да знаем, ако сме работили в Кипър и искаме да получаване обезщетения в България

След като останем без работа и бихме желали да се приберем в България, трябва да помислим и какви документи са ни необходима, за да може да получаваме обезщетения за безработица в България. Важно е да се събере всичко необходимо, докато сте още в Кипър, за да може да получите възможно най-бързо парите си.

След приключване на трудова дейност в Кипър лицата трябва да се регистрират в българските служби по заетостта. Кандидатстването става с подаване на заявления в НОИ за преценка на правото на парични обезщетения за безработица. НОИ от своя страна, вземат предвид периодите на заетост придобити по законодателство на Кипър както и осигурителния доход за да може да прецени правата на съответните лица в България. /www.ZaBulgarite.com/.Проверка се извършва, чрез директно запитване от страна на НОИ към Кипърските служби и кипърската компетентна институция със структуриран електронен документ U002, преносим документ U1 или формуляр Е 301.

Трябва, обаче да се има предвид осигурителния праг в България и, че това е максималната сума върху която обезщетенията ще бъдат изчислени. Ако имат възможност, много по-добре е да получавате обезщетение за безработица директно от Кипър тъй като там няма праг, процедурата е по-лесна и парите ще бъдат получени в по-кратък срок от време.

И все пак, за да може да ускорите максимално тромавата процедура, съветваме преди напускането на Кипър, всички лица които ще кандидатстват за обезщетения, да се сдобият с преносим документ U1 или формуляр Е 301. /www.ZaBulgarite.com/ По този начин процедурата по преценка на правото на парични обезщетения за безработица ще бъде ускорена.

На електронната страница на Министерството на труда и социалното осигуряване на Кипър, може да намерите заявлението за изискването на тези документи. /www.ZaBulgarite.com/. Страницата е :

http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/sid/sidv2.nsf/page41_en/page41_en?OpenDocument

И все пак, желаем на нашите читатели да не остават без работа. Но ако това се случи, търсете правата си! Очаквайте нашите бъдещи статии относно различните обезщетения, данъци и процедури които трябва да се спазват. /www.ZaBulgarite.com/

Read 3956 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

  • Comment Link Милена Петрова Wednesday, 04 September 2013 12:22 posted by Милена Петрова

    Всъщност това важи за всички страни от ЕС, тъй като документите са стандартни..разликата в бързината на обслужване.

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material