Monday, 11 March 2013 11:43

Какви данъци трябва да плащам, ако живея и работя в Кипър

Written by 
Rate this item
(7 votes)

Какво трябва да знаем за данък общ доход, ако работим и живеем в Кипър или възнамеряваме да направим това.

Всеки гражданин на ЕС, без ограничение или изключение, трябва да се свърже с Данъчните служби на Кипър (the Department of Inland Revenue), за да получат идентификационен код на данъкоплатец (Taxpayer's Identification Code или TIC). За да можем да получи такъв номер, трябва да представи паспорта си и също така да се попълни формуляр IR 163а, който представлява формуляр за регистрация. Този формуляр може да бъде попълнен както на гръцки, така и на английски. Специално за нашите читатели, предоставяме в тази статия и формуляра IR 163а, като прикачен файл (1).

Задължението да се плащат данъци в Кипър, а не в някоя друга страна, се основава на принципа на  продължителността на пребиваване. Според Закона за данъка върху доходите, едно лице се счита за пребиваващ в Кипър и съответно задължено да плаща данъци на острова, ако пребиваването му в страната превишава 183 дни през една и съща данъчна година.  Не е нужно дните да са последователни, важното е да са общо 183 дни през данъчната година.  Данъчната година в Кипър започва на 1 Януари и завършва на 31 Декември.

Ако дадено лице пребивава в Кипър повече от 183 дни в една данъчна година, то се счита за жител на Кипър от данъчните власти (Tax resident) , в следствие на което се облага по принципа на световния си доход, тоест всички доходи придобити както в Кипър, така и извън острова. Ако престоят е по малък от 183 дни, лицето не се счита за данъчно лице от кипърските власти (Non-tax residents) и поради това се облага само доходът, който е придобит в Кипър.

Ако не сте „данъчен жител“, но имате стопанска дейност в Кипър може да избере, ако това е във ваша полза, да бъдете облагани с данък в съответствие с разпоредбите, приложими за „данъчни жители“ или данъчни лица.

Законът за данък върху доходите предвижда различни изключения от основните правила при условие, че някои специфични критерии са изпълнени.

Данъкът върху доходите на физическите лица в Кипър е прогресивен, тоест колкото по – висок е доходът, толкова по-висок е данъкът, който трябва да се плати.  В Кипър процентите са определени на база годишен доход, който включва и 13 заплата, ако се получава такава. Към момента са в сила следните данъчни ставки относно различните нива на дохода:

 

• За доход до € 19,500/годишно ...................................... 0% данъчна ставка

• За доход от € 19,501 до € 28,000/годишно .............. 20% данъчна ставка

• За доход от € 28,001 до € 36,300/годишно .............. 25% данъчна ставка

• За доход над € 36,300/годишно .................................. 30% данъчна ставка

 

Данъкът се удържа ежемесечно от заплатата. Удръжките стават автоматично, като лицата получават нетна заплата в края на всеки месец.

 

За повече информация:

Данъчни органи:  Министерство на финансите, отдел "Вътрешни приходи"

Телефон: +357 22601921

Факс: +357 22661243

Електронна поща: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Уебсайт: http://www.mof.gov.cy

 

Всяка година, лицата трябва да подават данъчна декларация, като това може да става директно в данъчните служби или по електронен път. Данъчни декларации могат да се подават по електронен път, като се използва системата TAXISNET, на следния адрес:

Уебсайт: http://taxisnet.mof.gov

 

За да се използват електронните услуги е необходима специална регистрация.

Повече за данъчните декларации и тяхното подаване, може да прочетете в нашите следващи статии.

Ако имате въпроси, или някоя тема представлява интерес за вас, пишете ни и ние ще се постараем да отговорим на вашите въпроси.

Надяваме се нашата статия да ви е от полза!

 

* * *

(1) За да прочетете и изтеглите прикачения файл (Формуляр IR 163а), трябва да се регистрирате или да влезете в потребителския си профил.  Регистрацията и изтеглянето на прикачечения файл са безплатни.

Read 3345 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

  • Comment Link Милена Петрова Friday, 15 March 2013 22:48 posted by Милена Петрова

    Ако се нуждаете от допълнителна инфромациа - пишете ни! С удоволствие ще ви помогнем!

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material