Saturday, 09 March 2013 18:58

Кипър губи пари заради северното летище на острова

Written by 
Rate this item
(4 votes)

Държавата губи милиони евро приходи, поради увеличаване на пътническия трафик на летище Еrcan в окупираната северна част, според доклад, представен тази година.

Местният вестник Phileleftheros съобщи, че държавата е загубила 12 милиона евро приходи миналата година, поради споразумение с Летища Хермес, според което сумата, която трябва да се заплати на държавата от оператора на летищата, е пряко свързана с увеличение на пътническия трафик на незаконното летище в северната част.


Според местен ежедневник, споразумението подписано между Хермес и държавата през 2006 г., включва разпоредба, отнасяща се до възможно увеличение на броя пътниците, използващи летището в северната част. Според това споразумение, ако броят на пристиганията на летището в северната част надхвърля един милион, Хермес ще получи субсидия на пътник, което  води до намаляване на крайния размер на приноса към държавната хазна.


Смята се, че тази клауза е добавена в защита на инвестицията на "Хермес" в  летищата в Ларнака и Пафос в случай на решение на кипърския проблем с разделението на острова, което ще доведе до засилена конкуренция за Хермес.


През лятото на 2011 г. броят на пътниците пристигнали на летище Еrcan е надхвърлил един милион, което е предизвикало прилагането на специалната клауза, която от своя страна е довела до загуба на приходи за държавата от 6 милиона евро.


През 2012 г. броят на пристигналите на „незаконното летище“ е достигнал 1,382,595, в резултат на което държавата  е загубила 12 милиона евро от потенциални приходи. Според направените прогнози броят на пътниците, които използват летището в северната част, се очаква да нарасне, в следствие на което държавата ще загуби още повече приходи през тази година.


Миналият месец говорителят на Летища Хермес съобщи, че е "дълбоко загрижен" за увеличението на пътникопотока на летище Еrcan в окупираните територии. Той призова правителството да предприеме мерки за ограничаване на проблема и щетите, причинени на легитимните международни летища в Ларнака и Пафос. "Намираме се пред значителна динамика, която изглежда се развива по опасен начин и причинява значителна вреда на икономическите и общите интереси на страната", добави още говорителят.

Дали обаче Кипър ще успее да предприеме мерки или пътниците, използващи летището в северната част, ще се увеличат, предстои да разберем. Едно е сигурно, в продължаващата криза, повечето хора предпочитат и избират полети на по ниски и достъпни цени. А изглежда, че летищата Хермес, не са толкова конкурентноспособни, а полетите, извършвани от тях - доста по скъпи.

Проблеми имат не само летищата, но и Кипърските Авиолинии, които за поредна година регистрираха високи загуби и се нуждаят от държавна помощ. Повече по тази тема, може да прочетете в нашата статия -  Загуби за Cyprus Airways от близо 56 милиона евро за 2012 г.

Какво ще се случи с летищата на острова и Кипърските Авиолинии, предстои да разберем.

А вие, драги читатели, кои авиолинии и летища предпочитате и използвате?

Read 2561 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material