Thursday, 07 March 2013 12:13

Днес е "Τσικνοπέμπτης"

Written by 
Rate this item
(6 votes)

Днес в Кипър се  празнува Τσικνοπέμπτης,  като денят също отбелязва старта на карнавала на острова.

Хората се готвят за Великия пост и поради това този четвъртък свободно консумират големи количества месо. Причината да се празнува точно в четвъртък е, че православната вяра счита за важно да има пост в сряда и петък и затова междинният ден четвъртък е избран за "Τσικνοπέμπτης ",

Името "Τσικνοπέμπτης" се свързва с богата вечеря, състояща се от месо на скара, което винаги трябва да присъства на трапезата.  Дори и най-бедните хора от всеки регион трябва да си приготвят месо на скара, за да има миризма на скара в къщата и всички да знаят, че се празнува!

В много села месото приготвено на скара се споделя с много хора, за да може да миризмата на печено да бъде изпратена във всеки край на селото. Заедно с "Τσικνοπέμπτης" е установена и традиция да се провеждат маскарадните  карнавали, като се предполага, че по този начин се прогонват злите духове на зимата, което ще помогне да се гарантира успешното прибиране на реколтата на есен.

Днес е и първият ден на карнавалите в Кипър, като кулминацията, ще бъде следващата неделя, когато ще се проведе големият парад в Лимасол!

Честит " Τσικνοπέμπτης!  Приятно хапване, но не прекалявайте с месото! Smile

Read 2928 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material