Wednesday, 06 March 2013 11:05

Загуби за Cyprus Airways от близо 56 милиона евро за 2012 г.

Written by 
Rate this item
(7 votes)

Националният кипърски превозвач Cyprus Airways  удвои загубите си през миналата година до € 55,8 милиона. Според компанията, причината се крие в спада на пътническите и товарните приходи.

Авиокомпанията, чийто мажоритарен собственик е кипърската държава, отбеляза спад от 17.6 на сто в размера на общите приходи, които за 2012 г. са в размер на € 175,5 млн. евро.

За сравнение, нетната загуба през 2011 г. е € 23,9 милиона, което е почти два пъти по-малко от загубите за 2012 г.

"Този значителен спад в приходите се дължи главно на намаляване на пътническите и товарни приходи", съобщиха от авиокомпанията. "Броят на местата, които са на разположение за продажба е намален в резултат на спиране от употреба на нерентабилни маршрути и ограниченото търсене в резултат на икономическия спад и засилващата се конкуренция."

Превозвачът заяви, че очаква следващата година да бъде предизвикателство, заради икономическия спад в основните си пазари Кипър и Гърция.

"Текущата година се характеризира с нестабилност в енергийния сектор, постоянни колебания във валутните курсове и по-специално тези на щатския долар и еврото, колебания в лихвените проценти и увеличаване на безработицата и несигурността на трудовите пазари главно в Европа. "- съобщават от авиокомпанията.

Компанията заяви още, че е разработила спасителен план, който включва аутсорсинг, съкращения и намаления на заплатите. Изпълнението на плана се очаква да доведе до драстично намаляване на оперативните загуби и благоприятно въздействие в  дългосрочен план.

В авиокомпанията работят около 1000 души и според плана за преструктуриране, разработен по предложение на Air France-KLM, персоналът ще бъде намален с  407 души.

Кипърските авиолинии са  поискали 73 милиона евро за изпълнение на плана за преструктуриране.

Парламентът вече даде на компанията €16.3  милиона през декември, като част от увеличението на акционерния капитал. Държавата има дял от почти 70% в авиокомпанията.

През 2013 г., кипърските авиолинии намалиха полетите до България от 3 на 2 за седмица, а през май полети започват да изпълняват и Wizz Air. Дали кипърските авиолинии ще бъдат спасени за пореден път от държавата, предстои да видим.  Едно е сигурно, Европа никак няма да хареса предоставянето на допълнителни средства на авиокомпанията в момент, в който Кипър има нужда от средства във формата на спасителен план. Нещо повече, рестриктивната политика на ЕС относно държавните помощи е повече от ясна и не търпи никакви компромиси.

Read 4175 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material