Monday, 22 April 2013 11:11

„Пикаещото момченце” в Брюксел вместо българска народна носия облече…

Written by 
Rate this item
(4 votes)

По повод фестивала Балкан Трафик беше обявено, че „Пикаещото момченце“, ще бъде пременено в български одежди, но по време на голямото хоро в съботния слънчев ден то беше облечено в нещо друго.

Както ZaBulgarite.com вече писа, тази събота, 20 април, беше организирано голямо хоро на Гран Плас в Брюксел по повод фестивала Балкан Трафик. Организаторът на инициативата, българският еврокомисар Кристалина Георгиева, поведе голямото хоро на Гран Плас в Брюксел, пременена в традиционна тракийска носия. Като част от инициативата се очакваше „Пикаещото Момченце“ или така наречения Манекен Пис, който е един от символите на белгийската столица, да бъде облечено с български традиционни дрехи.

За наше огромно разочарование и изненада, през целия съботен ден, докато на Гран Плас се виеше българско хора под звуците на български ритми, изпълнение от ученици от Широка Лъка, пикаещото момченце беше облечено като франсе, или по-точно като войник от френския легион! Доста неочаквано особено след като усилено се говореше, че одеждите му в този ден ще бъдат български.

Пикаещото момченце е известно с многобройните си тоалети, които се променят според различни поводи, инициативи и празници. Даже в Брюксел има цял музей с негови дрехи. Повече за „пишльото“ и неговите дрехи може да прочетете в следващите ни статии, специално посветени на Манекен Пис.

Въпреки, че не успяхме да видим българските премени на пикаещото момченце, по-късно разбрахме, че такива в действителност е имало, но те са му били облечени през седмицата, когато фестивалът Балкан Трафик беше открит. И все пак се радваме, че това така известно момченце има и български одежди и се надяваме да ги видим в неговия музей. А когато това стане бъдете сигурни, че Вие, нашите читатели, ще сте първите които ще научат.

И все пак, ако някой е успял да види и снима „пишльото“ с български премени, нека сподели своите снимки и коментари, за да може те да достигнат и зарадват повече българи не само зад граница, но и тези живеещи в родината ни. Защото прославянето на българските традиции и култура е в ръцете на всички българи, независимо къде са те!

Благодарим предварително за вашите коментари и снимки и се надяваме, че инициативата ви е харесала.

Read 1486 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

2 comments

  • Comment Link Милена Петрова Tuesday, 23 April 2013 10:05 posted by Милена Петрова

    Пикаещото момче е от голямо значение за белгийците и не биха го облекли с каквито и да е дрехи. Инициативата е част от идеята да се покаже българската традиция и култура в Европа, като имаше и голямо хоро на Гранд Плас в Брюксел. На мен лично ми харесва. Но пък всеки има право на мнение и всяко мнение трябва да се уважава!

  • Comment Link GameN Monday, 22 April 2013 12:35 posted by GameN

    Пикаещото момченце в бг носия = „Прославянето на българската култура и традиции...“ Ще ме уморите направо!

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material