Friday, 19 April 2013 08:43

„Пикаещото момченце” в Брюксел ще носи българска народна носия

Written by 
Rate this item
(8 votes)

Един от символите на Белгия – „Манекен Пис” („Пикльото”) - ще бъде облечен с традиционна българска народна носия тази събота. 

Поводът за поредната премяна на малкия герой е Пролетният фестивал в Брюксел, на който се очаква да се извие най-дългото хоро, организирано на открито в Западна Европа. Именно пред статуята на Манекена възпитаници от Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка ще открият празника, като започнат голямото хоро. Тази част от фестивала Balkan Trafik протича с подкрепата на еврокомисар Кристалина Георгиева.

Това обаче няма да бъде първа премяна за пикльото. Той всъщност често се облича тематично. Жителите и гостите на Брюксел са го виждали облечен като Дадо Коледа, като един от тримата влъхви, като Граф Дракула, а също така и с костюм на космонавт и много други.

Какво сме ви обещали, екип на ZaBulgarite.com ще присъства на откриването на фестивала и по-специално на голямото хоро, запланувано за 20 април от 13:30 часа местно време на Grand Place, за да отрази събитията и да ви направи съпричастни.

Ако не сте били в Брюксел и не знаете за символа на Брюксел „Манекен Пис”, прочетете нашите статии и ще разберете с какво това пикаещо момченце е толкова важно.

Чакаме ви тази събота с балкански ритми и много настроение.

Read 1860 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material