Sunday, 31 March 2013 11:29

Как празнуват Великден в Белгия

Written by 
Rate this item
(11 votes)

При белгийците често всичко е само бира и шоколад… е, и още някои други неща!

В Белгия Великден е един от големите християнски празници. Тази година, поради разминаването на датите на празника на Изток и на Запад, католическият свят чества Възкресение Христово през петата седмица на месец март – на 31-ви март. Честит празник!

Бидейки празник, който белязва прехода от тъмното към светлото, от зимата към пролетта, от смъртта към живота, Великден е много важен празник за католици и протестанти и белгийците не са изключение. Църквите са богато украсени с различни предмети и много цветя. Хората са празнично облечени. Много хора се събират в църквите и слушат тържествените меси. Обръщението на папата също е обект на голям интерес. Традиционните ритуали обаче, познати на източното православие, са като че ли непознати.

Най-голям интерес както у местните, така и у гостите на Белгия събуждат лакомствата, приготвени специално за празника. В дните около Великден страната е буквално залята от шоколад, оформен в традиционни мотиви – зайче, яйце, пиленце.

Освен с бирата и мидите си, Белгия е известна безспорно и с шоколада си. Тук не броим Манекен Пис (пикаещото момченце), който си е известен и без бира и шоколад в ръка.

В Белгия има над 200 фирми, произвеждащи и продаващи шоколадови изделия и повече от 2000 магазини за шоколад, музеи за шоколад, турове за разглеждане на шоколадовите магазини и музеи за шоколад и всякакви други подобни предприятия. Едно от най-интересните места за посещение в това отношение е Музеят на шоколада в Брюксел, за който ще ви пишем съвсем скоро.

Собствениците на шоколадови ателиета споделят, че времето за подготовка на лакомствата за празника е около 6 седмици (а цялата продукция се продава изцяло за около две). През това време обаче кипи усилен труд. Приготвят се от най-различни видове шоколад обикновено под формата на малки и големи по размер яйца, зайци и кокошки. А разнообразието от вкусове на шоколадовите яйца е трудно изброимо. 

Популярна верига за шоколад дори предлага цели кошници от шоколад, пълни с шоколадови яйца вкупом с шоколадова кокошка. Не се заблуждавайте – може да ви звучи по детски, но шоколадът е толкова вкусен, че формата му е само безплатен бонус. 

 

Освен изброените, шоколадовите фигурки може да са и с още много други причудливи, но все така интересни форми.

Като се заговори за пари, трябва да отбележим, че цената на шоколадовите изделия по Великден не се увеличава особено (да не кажем изобщо) и за всеки джоб има по нещо. Хубавият белгийски шоколад обаче си остава на цени около 25-30 евро на килограм (а дори и повече) плюс още някое евро за направената украса.

Така че, хапвайте повече шоколад и пийвайте повече бира – сега ви е паднало! Честит празник!

Снимки: leonidas.com

Read 6588 times

© ZaBulgarite.com ǀ Сайт на всички българи в чужбина ǀ Всички права запазени

1 comment

  • Comment Link Aleksandra Petrova Wednesday, 03 April 2013 15:02 posted by Aleksandra Petrova

    Странно, но нали съм си българче, до сега не съм свързвала Великден с шоколад и зайчета. Друго си е писаното яйце, витият козунак и кифличките със сладко :). Иначе за биричката няма празник, няма делник - тя си е задължителна на трапезата.

Login to post comments

ZaBULGARITE NEWS

OUR BULGARIA ABROAD

YOUR E-EDITION

   Belgium                    

   Germany         

   Cyprus

   EU

   Find Useful Information

   The Project 'ZaBulgarite'

   Become a Part of the Team

  Find a Material

  The Idea Behind E-Edition

  Publish Your Material